sourze.se

Är islam ett hot för världen?

År 1950 hade Irak 5 miljoner invånare, nu har det 25. Västbanken och Gaza hade 1967 450 000 invånare, nu 3,3 m.Hur går det för dessa samhällen?

Jag har i tidigare artiklar tagit upp problemet med den stora folkökningen i fattiga länder. I Financial Times den 6 jan. 2007 har Christopher Cardwell under rubriken ”Youth and war, a deadly duo” tagit upp denna problematik. Han har läst Gunnar Heinsohns bok ”Söhne und Weltmacht: Terror im Aufstieg und Fall der Nationen”Den är inte översatt till engelska

Heinsohn anser att när åldersgruppen 15 till 29 år är mer än 30 procent av befolkningen tenderar det att utbryta våldsamheter i någon form. Om en stor del är under 15 år är våld omedelbart förestående. Det finns 67 länder med en sådan ” youth bulges” ungdomsutbuktning och 60 av dem upplever inbördeskrig eller massmord. Mellan 1988 och 2002 födde mödrar i utvecklingsländerna 900 miljoner söner. En demografiskt bevandrad person skulle med denna statistik kunna utpeka framtida oroshärdar. Decenniet före talibanernas makttillträde 1993 hade Afghanistans befolkning växt från 14 till 22 miljoner. Irak hade 1950 5 miljoner invånare och har nu 25 miljoner trots ett kvarts sekel av krig. Sedan 1967 har befolkningen på Västbanken och Gaza vuxit från 450 000 till 3,3 miljoner invånare av vilka 47 procent är under 15 år 9 barn per kvinna i Gaza.

Enligt Heinsohn riskerar inte västvärlden att bli ” outnumbered” av de fattiga länderna. Det är ingen Mathusiansk kamp om knappa resurser. Malthus 1766-1834, engelsk nationalekonom som ansåg att befolkningen skulle öka mer än matvaruprodutionen. Problemet är snarare att i ” yuoth- bulge ”-samhällen är det svårt att åstadkomma tillräckligt med positioner och möjligheter att utveckla sig för andra och tredje sonen. Militär heroism blir då en respekterad väg att bli accepterad i ett annars likgiltigt samhälle. Samhällen med ett överflöd av unga män är mycket olika Europas ” singleton societies” där det är nästan omöjligt att skicka enda sonen ut i ett krig. Enligt Heinsohn finns det en oförmåga snarare än en ovilja att föra krig. När det gäller den nutida diskussionen om folkökningen i de muslimska länderna är man dock inne på ett villospår. De muslimska länderna växer i styrka och kommer om ett decennium att omfatta en fjärdedel av världens befolkning. Av de största 27 ” youth-bulge”-staterna är 13 muslimska. Religionen blir lätt en täckmantel för ren kriminalitet men detta är inte något unikt för islam. Conquistadorerna i Amerika gick ner på knä och bad innan man började slakta indianer.

Heinsohn anser att det finns plats för optimism för framtiden. Om några få decennier kan eran av ” youth-bulge wars” vara över. Det är mellantiden som är problematisk. Bör västvärlden låta vågen brinna ut och inte bry oss om andra folks angelägenheter eller vore det bättre att ha försökt styra utvecklingen genom krisen på ett humant sätt? Irak och Palestina är inte de enda platserna som man bör närma sig med modest blygsamhet.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 13 jan 2007 00:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: