sourze.se

Spexkort - en jämställdhetsfråga

Tjejerna valde att klä av sig på överkroppen, och genom detta påvisa en av vår tids absolut viktigaste saker - En delvis avklädd tjej behöver inte alltid anspela på sex.


Det är en sak att en ofantligt korkad Victoria Silvstedt sitter i en tvsoffa hos Fredrik & Filip och fjompar sig. Det kan jag ta. Hon spelar på sin lolita-image och att hon skämmer ut sig samtidigt som radarparet hyllas är sväljbart. Det har ingenting med jämställdhet att göra, i mina ögon.

Det som däremot personifierar bristen av jämställdhet i det här landet är svenskars oförmåga att dra ett tjockt streck istället för att försöka balansera på en tunn linje. Det kan handla om politiska lögner, så uppenbara och svettigt genomskinliga att man bara vill skrika rakt ut. Det kan handla om den förhatliga fegheten och dubbelmoralen som gör att vi lånar ut hjälpmedel till amerikanerna i deras, LÄS: DERAS, eviga kamp mot Irak, samtidigt som vi tydligt fördömer landets handlingar i varenda jävla presskonferens världen skådat. Den här gången handlar det åter igen om en tunn linje, och nu är det en gymnasierektor och hans anhang i Kiruna som fallit platt på arslet.

Man kunde förra veckan läsa i Aftonbladet om en hockeyskola, ett gymnasium, som huserar både killar och tjejer i separata klasser. Som alltid när den svenska hjärnan spinner nät av hopplösa framtidsutsikter och drömmer om ett pärlband av driftiga asfulla studenter, ska det på hösten tas klasskort av någon soptråkig fotograf med övertydligt mindrevärdeskomplex. Just studenterna får, i alla fall i de skolor jag känner till, alltid ta ett spexkort som lätt kan förtydligas i form av tre korta ord. Roligt, busigt, utklätt. Typ. I min skola hade vi exempelvis en klass som alla iklädde sig gladpack och höll upp skyltar med orden "Kom och var gladpackad på Undici 15/5". En av de mer lyckade korten, precis sådär lagom busigt ni vet. Rektorn smålog säkert i sin gråhet.

Hursomhelst. Vad tror ni händer i Sverige när gymnasiestudenter tar ett nyktert val att faktiskt s ä g a någonting genom sitt spexkort? När dem faktiskt lever upp till den förväntade uppfinningsrikedomen och makes a statement? Det är vad en tjejklass gjorde på det här hockeygymnasiet i Kiruna. Bara att som tjej så helhjärtat gå in för en så mansdominerad sport är för mig hedersvärt och jävligt modigt. Det här är tydligen ett gäng tjejer som följer sina hjärtan och skiter i vad andra tycker. Det visar dem även i sitt spexkort. Tjejerna valde att klä av sig på överkroppen, och alltså iklädda hockeymundering endast på de södra breddgraderna skyla sina bröst med händerna och genom detta påvisa en av vår tids absolut viktigaste saker - En delvis avklädd tjej behöver inte alltid anspela på sex. En av tjejerna säger det i en intervju i Aftonbladet: "Den här bilden är en motreaktion mot att kvinnobröst alltid uppfattas som sexuella. Vi måste ju ha rätt till våra kroppar".

Nu kan man ha olika åsikter om det här. Vissa kanske tycker att en värdering eller åsikt kan framföras på ett annat, mindre stötande sätt. Vissa tycker säkert att det är självklart att tjejer inte ska få vara topless, oavsett om brösten skyls, i en skolkatalog.

Problemet i det här ligger i den tidigare nämnda svenska dubbelmoralen. Det här måste vara ett djävulskt personlighetsdrag som ligger inbäddat i de nordiska skogarna, vi svenskar måste födas ur myllan av ett trasigt glashus. Två år tidigare hade nämligen ett gäng killar gjort samma sak. Halvnakna och dessutom inoljade hade dem poserat framför kameran utan problem i tryckprocessen.

Tjejerna däremot. Inte bara nekas deras spexkort plats i skolkatalogen, rektorn diskuterar inte beslutet med tjejerna innan processen är färdig. Dem får alltså helt enkelt upptäcka det själva. Förmodligen trodde inte rektorn att tjejerna skulle göra så stor deal av det hela. Han hade fel, och det är jag jävligt glad för.

Det kanske anses vara en droppe i havet, men vi släpper ut så många droppar av detta giftiga slag varje år att det är en extremt viktig diskussion. Det får inte gå till så här, det får bara inte göra det. Villkoren måste vara likadana, om även killarnas kort blivit nekat hade jag gladeligen hållt käften. Men naturligtvis blev det inte så. Om ett gäng hockeytjejer vill visa en ståndpunkt så måste dem få göra det.

När killar uppträder korkat eller sexuellt anspelande som inoljade bröst måste tydas som så anses det alltid vara sådär gulligt busigt. "Visst, Jan Banan, dra i din lilla snorre och kissa på flickan, HAHA OJ så det kan gå jaja boys will be boys". Så varför i helvete får inte tjejer stå och pilla sig i murran ute på gatan när ni grabbar kliar er i skrevet var fjärde sekund? Varför är inte den kvinnliga kroppen lika offentligt accepterad som mannens, och förstår ni inte att ni har byggt ett jävla ekorrhjul åt kommande generationer?

Om vi inskränker friheten på det här sättet, om vi väljer att sexualisera kvinnokroppen till den grad att den inte är lämplig att visa upp trots att den är skyld, hur i helvete tror ni att vi ska nå en större jämlikhet? Hur kan vi ens bråka om olika löner när skiten startar så tidigt som på dagis? Jag säger som jag alltid sagt - Se efter barnen först. Allt börjar där, deras miljö föder intryck som i sin tur föder fördomar och ett jävla dåligt balanssinne. Och ett bra balanssinne behöver vi alla i livet, inte bara när man spelar hockey.

Länk: aftonbladet.se


Om författaren

Författare:
Cim Efraimsson

Om artikeln

Publicerad: 09 jan 2007 15:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: