sourze.se

Dags för ett nytt valsystem

Hög tid för regeringen att förbereda ett nytt valsystem som garanterar sund växling vid regeringsmakte

Det regimskifte som ägde rum vid årets val vilar på osäker grund därför att ingående småpartier har svårt att profilera sig med egna utspel. Små koalitionspartier får snöpta partiledare skriver Tommy Möller i DN debatt 7 jan. Som exempel anger han Lars Leijonborg och folkpartiet som regeringens svaga länk. Men i verkligheten är det vår föråldrade partistruktur som är det största hotet mot att den nya regeringen kommer att bli instabil och kanske bara bli ett tillfälligt avbrott till vårt tidigare mycket stabila socialistiska regeringsinnehav. Risken för att de återkommer redan nästa val är betydande eftersom fler partiledare än Leijonborg snart försöker att profilera sina egna specifika frågor och därmed skapa ännu större instabilitet i regeringens politik.

En gränslinje går mellan de väljare som tror på ett socialistiskt samhälle och de väljare som tror på individuell frihet. Den gränslinjen som nu fått tydligt stöd i regimskiftet är en lämplig utgångspunkt för att förenkla och modernisera vårt partistruktur. Genom införande av ett valsystem med majoritetsval i enmansvalkretsar modell det engelska skulle vi erhålla en bättre balans i vårt samhällskick och naturliga växlingar vid regeringsmakten skulle bli följden. Risken för ett återkommande socialistiskt enpartistyre skulle elimineras högst avsevärt.

Eftersom ändring av vallagen kräver två beslut med mellanliggande val är det hög tid för allianspartierna att börja fundera på hur man redan nu ska förbereda förslag om denna ändring av vallagen.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 09 jan 2007 19:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: