sourze.se

Bildt, optionerna och TV4

Sedan när ska journalister tolka den de intervjuar?

I förrgår var det en intervju med Carl Bildt i TV4. Han skulle svara för sitt styrelsearbete i ett ryskt företag och sina optioner. Han arbetade i styrelsen i fyra år och under dessa år ökade omsättningen med raketfart. Aktierna och optionerna ökade därmed också i värde.

Vid valet förra året gav Carl Bildt löfte att avveckla alla sina styrelseuppdrag så snabbt det gick i och med att han blev utrikesminister. Nu har han fått 4,8 miljoner för sina optioner. Antagligen ska det betalas skatt till staten för dem. Men precis som Göteborgs starke man Göran Johansson och Pagrotsky har Carl Bildt tjänat pengar på att arbeta i olika styrelser. Göran Johansson tjänade närmare en miljon om året på sina uppdrag. De flesta uppdrag var inom kommunala företag såsom Liseberg för att nämna ett exempel.

Nu är miljöpartiets språkrör Peter Eriksson ute i media och är orolig över att företaget som Carl Bildt hade optioner i ska få fördelar när det gäller gasledningen som ska byggas och därmed komma att ligga på havets botten i svenskt territorium. Han insinuerar att Carl Bildts optioner skulle kunna vara en muta! Messing från S är inne på samma spår. Åklagaren van der Kvast är ute och sopar för att se vad han kan få ihop för att få till stånd ett åtal. Om det fanns något olagligt i Carl Bildts affärer.

För fyra år sedan visste inte någon i hela världen att de borgerliga skulle vinna valet. Inte heller att Carl Bildt skulle bli utrikesminister.

Det jag såg och hörde i TV4 igår gav åter en bild av hur vedervärdigt en del journalister arbetar. Om jag som journalist ställer en fråga borde jag nog också invänta svaret. Att jag sedan inte gillar svaret är enligt journalistetiken ointressant. Men det var definitivt inte det intrycket som gavs igår. Journalisten var som ettrig terrier. Han gläfste i ett och därmed fick jag som åhörare inte höra mer än små bitar av svaren och sönderhackade frågor.

Jag påstår inte att Carl Bildt gjorde ett bra intryck i den här intervjun eftersom han envisades med att svara på frågorna i mer än tre till fyra sekunder medan journalisten uppenbarligen ville ha skottsnabba svar och på toppen av allt inte var nöjd med svaren! Jag såg hur Carl Bildt blev rödare och rödare om halsen och i ansiktet. Om det var känslan av skuld eller om det var ilska, vet jag inte.

Men när TV4:s journlist avslutar med orden "Då tolkar jag ditt svar som att..." Då tappade jag hakan. Jag hörde inte vad Carl Bildt svarade annat än "Du ska inte alls tolka mina svar...", "Jag har svarat på dina frågor..." Och journalisten svarar "Nehej, du har inte alls svarat."

Jag vet att det finns duktiga journalister men jag vet också att det finns riktiga rötägg. Samma inom den politiska sfären osv...

Som TV-tittare vill jag inte se en direktsänd intervju av en sådan urusel kvalitet. Och definitivt inte med en journalist som tolkar svaren. Det ska nämligen jag som tittare göra! Journalisten ska bara förmedla svaren via sina frågor ingenting annat!

Det är jag som tittare som ska ha åsikterna inte journalisten!

Angående gasledningen från Ryssland via Sverige till Tyskland är ingenting bestämt eller klart från Sveriges sida. Om det blir ett nej eller ett ja återstår att se. Med tanke på Rysslands maktsituation tillsammans med Tysklands kläms nog Sverige ihop som en tom påse oavsett vilken regering som sitter vid makten. I denna gasledning finns säkerligen gigantiska ekonomiska intressen och då står sig även den starkaste regering i lilla Sverige väldigt slätstruken.

Ingen kan ha missat att ju mer pengar desto större makt!


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 09 jan 2007 10:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: