sourze.se

Prata svenska i Sverige! Varför då?

Nu får det vara nog!

Det är för mig lika självklart att det talas svenska i en svensk skola som det talas grekiska i en grekisk skola! Har alla fått spader, eller! På en lektion i franska talas det inte kinesiska utan franska!

Varje lektion i dagens svenska skola är vad jag minns 40 minuter lång. Är det verkligen för mycket begärt att det under dessa futtiga 40 minuter enbart talas svenska i en svensk skola i SVERIGE?

Under rasten, i hemmet, på fritiden får alla tala vilket språk som passar dem bäst. Räkna ut hur många timmar per dag som alla ska tvingas att prata svenska i Sverige och jämför med antalet timmar där alla utövar vad de vill!

Jag talar av egen erfarenhet. Förutom mina föräldrar fanns det ingen i min omgivning som talade tyska, polska och jiddish. Alla andra pratade svenska!

Många infödda svenskar tycks helt ha glömt bort att om man har utländska föräldrar är de inte med automatik välutbildade och kan hjälpa sina barn med undervisningen, oavsett språk.

Jag har med förfäran lyssnat på elever, födda i Sverige, och har väldigt svårt att se hur de ska kunna få ett arbete någonstans i Sverige. Med sitt undermåliga sätt att uttrycka sig på vilket har att göra med miljön de lever i och inte med intelligens, kommer tusentals svenska barn inte ha en chans i konkurrens med de barn som med automatik läser och skriver svenska utan problem.

Därför tycker jag att det är en alldeles fantastisk idé ge barnen en chans till ett liv och att tvinga på dem det svenska språket.

Det kommer vi alla att tjäna på!


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 08 jan 2007 11:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: