sourze.se

Avvisa alla former av rasism!

Folkpartiets förslag om att man ska förbjuda främmande språk i de svenska skolklasserna är ytterligare ett utslag av rasism som tillåts breda ut sig.

Folkpartiets förslag om att man ska förbjuda främmande språk i de svenska skolklasserna är ytterligare ett utslag av rasism som tillåts breda ut sig efter de rasistiska Sverigedemokraternas valframgångar. Och tydligen är man nu så desperata att man är beredd att tävla med den yttersta högern i rasistisk populism.

När folkpartiets ledande företrädare i Malmö kräver att man ska förbjuda främmande språk i skolan har man gått långt utöver mänsklig anständighet och humanism. Dessutom är det en klar kränkning av skolans värdegrund, där alla skall behandlas lika oberoende av nationalitet, religion, kultur, etc. Folkpartiets förslag är diskriminerande, i synnerhet om man ser till den situation som råder i Malmö, där förslagsställarna har sin hemvisst. I Malmö talas 100 språk, 166 olika nationaliteter finns representerade och ca. 75 000 av Malmös invånare är födda utomlands.

Förslaget är inte bara rasistiskt och diskriminerande, utan strider även mot all erfarenhet som personal inom skolan har. Att många barn som kan sämre svenska får hjälp av klasskamrater som talar deras eget språk, men behärskar svenskan bättre, är en kunskap som alla som vistats i ett klassrum känner till. Dessutom finns flera undersökningar som visar på att många elever med annat modersmål än svenska får förbättrade resultat i skolan när de får hjälp i flera ämnen genom sitt eget språk.

Förslaget om språkförbud bör avvisas och med tanke på hur folkpartiet agerat de senaste åren, kan man ställa sig frågan om folkpartiet är ute efter saklig debatt om skolan och dess villkor, eller man är ute för att fiska röster i det högerpopulistiska och rasistiska träsket.


Om författaren

Författare:
Hugo Díaz

Om artikeln

Publicerad: 06 jan 2007 00:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: