sourze.se

Julafton 2006

En kul jul igen. Trots snöbrist.

Vid halvtvå kom min dotter och mina barnbarn, André och Amelia.

Amelia var så söt i en skär klänning med skära änglavingar!

Kl. 14.00 var min dotter och André och jag i vår gamla vackra 1600-talskyrka för att sjunga julpsalmer och beskåda några barn som framförde Julevangeliet - alltifrån när Maria blir havande och hennes "kille" Josef frågar om hon har en annan "kille" och hon svarar nej och han kontrar med "jag tror dig inte". Men sen får ju Josef besök i drömmen av en av Guds änglar som berättar att jo, Maria har inte alls en annan kille, utan är havande via Den helige ande.

Det fanns åsnor och lamm och herdar och vise män runt krubban framför altaret, och sen gick man nedför altargången för att visa hur man flydde till Egypten. Ja, sen sjöng vi "Stilla natt", fast det lät inte mycket jag var fortfarande förkyld och ett par andra psalmer vars numrering inte överensstämmer med de i min gamla konfirmationspsalmbok.

Sen julkollekt till en skola i Bethlehem och stopp vid Vivo för ölinköp och väntan på gästerna medan vi såg Kalle Anka med Ingvar Oldsberg istället för Arne Weise fast ingen tittade särskilt länge; klockan 16.00 kom tomten och delade ut julklappar med rim av mig. Tyvärr är min handstil svår och rimmen av karaktären "nöddito". "Här får du en till, där du kan lägga pasta och sill." Ett fat från Duka.

Ja, efter klapputdelning och cigarrökning 98 spänn styck på förstubron plus fäktning med gigantiska tomtebloss mellan mig och André så att det blev snygga cirklar i luften i mörkret avåts julmiddag i sällskap av Matte och Anna, Minnesota-födde Beauford 91, svärson Crille, dotter Lisa,
Amelia och André samt hustru.

Hundarna var instängda på kontoret på grund av ett par gästers hundallergi. De fick dock två mastiga julfat som fick Tyra min boxer att på natten gå ned om och om igen från sängen i gästrummet för att dricka vatten och sen gå ut på den frusna gräsmattan och kissa.

Jag, husse, kunde inte slita mig från "Gudfadern" på TV4 Film. Clemenzas matrecept memorerade jag: "Bryn olivolja och vitlök, häll sen på krossade tomater och tomatpuré,
sen i med köttet." Ja, det var allt. Badda bim badda bam.

André sov över och lekte med sitt piratskepp i sin Stålmansdräkt när jag kom ned vid 10.30. Mormor har lovat honom att de skall gå och se "piratskeppet" Wasa, berättade han.

Efter frukost med lax och skinka gick jag och Tyra på en skogspromenad i Bruno Liljefors-landskap. Nu lyssnar jag på Björn Skifs-cd:n med gamla 40-talsörhängen som jag gav min fru i julklapp förutom en med hans största hits, "Oga Tjacka" etc.

Snart kommer andre styvsonen med hund, fru och barnbarn. Ikväll skall jag börja kika på de fem dvd om gamla tiders Stockholm mellan åren 1930-1969 som hon gav mig bland tusen andra välförtjänta julgåvor är man snäll så!.

Är otroligt nostalgisk av mig - även visavi tider då jag inte själv fanns. Speciellt den viktorianska eran fascinerar liksom USA:s 20-tal etc. Och så är jag förstås nostalgisk gentemot perioder i mitt eget liv.

Förutom Björn Skifs har jag lyssnat på Beatles Vita Album, som jag förknippar nostalgiskt med julen på landet 1968. Då var vi nästan insnöade.

Ja, det var allt. För tillfället. God fortsättning.

Har tre flaskor skumpa till nyårsafton. Milda moster! Det blir klackar i taket. Och kopparslagare dagen efter.


Om författaren

Författare:
Michael Ståhlberg

Om artikeln

Publicerad: 25 dec 2006 17:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: