sourze.se

Snälle Tomten...

... i år vill jag inte ha inslagna presenter.

Det kan väl inte ha undgått någon; det går mot jul. Luckor i julkalendrarna öppnas, listor skrivs, julgran kläs, julkort skrivs, julklappar handslas och slås in. Oset från lussebullar, pepparkakor och apelsiner med nejlikor sätter sig i kläderna direkt. På vissa platser i Sverige är det över en meter snö, på vissa platser inte någon alls. Och på vissa platser är det översvämning efter det häftiga regn som dråsat ner över innevånarnas huvuden.

Här, vid Norrbottens kust, har det snöat till och från sedan slutet av september, och när det såg som mörkast ut - när det var mest "från" - regnade, regnade och regnade det. Hörde man inte regnets smatter på fönstret någon morgon trodde man att det var något allvarligt fel. I torsdagskväll började det snöa här; stora, vita, blöta flingor som föll från en svart kvällshimmel. Det blev blask, och man tänkte väl att snön skulle vara borta redan nästa dag, men den låg kvar. Och även nästa dag. Nu började dessutom kvicksilvret i termometern ha förstått att det finns något som heter minusgrader också.

I dagsläget har jag haft praktik på en blomaffär i tre veckor, och kommande vecka är sista vecka. Har inte folk hunnit/kommit sig för att köpa julblommor så lär det väl bli rusch till veckan. Julstjärnor, amaryllis, hyacinter… Ja, det är det vanliga… Och det där traditionellt röda har jag sett bytts ut mot gult när det gäller julstjärnor…

För någon dag sedan höll jag på att plocka upp hyacinter, och hörde då ett samtal mellan två kvinnor som stod precis bredvid mig. Den ena av dem beklagade sig över att hon köpt en - vad hon trodde var - röd amaryllis, men när den slog ut var den vit. Jag undrar om det fanns någon baktanke med att påpeka det just när jag var i närheten… Hade hon räknat ut att jag skulle be om förlåtelse och fråga om hon ville ha en ny? Jag sa dock inte någonting - eftersom jag bara är praktikant vågar man ju inte lova för mycket och ge bort blommor hur som helst - men nog hade det varit rätt intressant att se hennes reaktion om jag sett upp och sagt "Överraskning" när hon påtalade amaryllisens oönskade färg…

Under första veckan fick jag ett lite annorlunda önskemål… Jag gick och pysslade där, när en kvinna kom fram, visade på en blomma och frågade om det inte fanns fler av den… Den som stod där hade för sned knopp… Jag log och sa att jag skulle gå och se efter… Jag kunde dock upplysa om att det inte fanns fler av den sorten, och då tog hon den hon pekat på. Den med sned knopp… Undrar om hon grämer sig fortfarande..?

Fram till första advent var det mest julstjärnor som gick åt snacka om att jag prismärke julstjärnor första dagen..! Jag slutade räkna vid tvåhundra, och då var jag långt ifrån klar, men efter första advent blev det mer efterfrågan och åtgång av julgrupper. Kanske folk började inse att det närmade sig jul, och att de ville pynta snabbt och enkelt? Tomtar i mossa, glittriga äpplen… Det var bara att låta fantasin flöda…

Men det är inte bara blommor som gällt. Därav min önskan till tomten om att inte slå in mina julklappar i år… En torsdag för någon vecka sedan fick affären en stor leverans med kartonger innehållande krukor av alla storlekar, former och färger; noga inpackade i varsin kartong… Det var när jag stod där - halvt dubbelvikt över dessa kartonger; packade upp och prismärkte - jag kom på idén till det här kåseriet; att be tomten låta bli att slå in mina paket. Jag öppnade alltför många "paket" under de två dagar det tog att få undan leveransen… Alltså; det var inte ens spännande mot slutet att innan man öppnade en kartong fundera på hur krukan inuti kartongen kunde se ut..!

Under mina hittills tre veckor på affären insåg jag ganska snabbt - kanske redan under första veckan - de olika "kategorier" kunder som kom;
*De som frågar om priset fast varan tydligt är prismärkt
*De som tar en vara här och sedan ledsnar på den och lämnar den där. Hur många gånger har jag inte hittat röda blommor bland vita!?
*De som tar en kölapp så fort de kommer in, och när det blir deras tur är de inte klara.

Men naturligtvis finns de "snälla" också, och dit hör ju de flesta! Ja, ibland har det bara varit att le och bita ihop. Det är tur att man inte - utan att tänka sig för - säger vad man tänker… Skulle man göra det skulle nog kundunderlaget vika väldigt kraftigt, och när praktikperioden är över skulle skyltar sättas upp i fönstren om att "Nu är hennes praktik slut, så nu är ni välkomna tillbaka".

Efter dessa tre veckor har jag fortfarande inte drömt mardrömmar om amaryllis, hyacinter och julstjärnor, men de där jullåtarna som förföljt mig cirka åtta timmar om dagen nästan från första dagen lär ta tid att få ut ur huvudet… Det har varit i stort sett samma låtar också eftersom det bara finns två CD-skivor med julmusik, så det är bara dem man lyssnar på… "Rockin’ around the christmastree", "Santa Claus is coming to town" och "O helga natt". Inte något emot låtarna i sig, men att höra dem xx antal gånger om dagen i flera veckor blir lite väl mycket…

Så - snälle, Tomten - jag vill inte ha några inslagna paket i år, och jag önskar inte eller någon CD med jullåtar.

Tack.


Om författaren

Författare:
Maria Sågå

Om artikeln

Publicerad: 18 dec 2006 22:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: