sourze.se

Avskaffa ordet "sär-"!

"Särbehandlad", "särskola", "särskoleelev". Ska man verkligen peka ut en grupp människor på det sättet?

Senaste veckan har medierna inpräntat ord som börjar med sär- i vårt ordförråd;
*En lokaltidning den fjärde december; "Tryggheten rycks undan för särskoleelever".
*Samma tidning som ovanstående, och samma dag; "Anlagd brand på särskola".
*En kvällstidnings Text-TV-sida den trettonde december; "Dubbelt så många i särskola".
*En annan lokaltidning fredagen den femtonde december; "Fler och fler elever i särskola".
Rubrikerna kunde lika gärna ha varit "Tryggheten rycks undan för skolelever", "Anlagd brand på skola" och "Dubbelt så många behöver särskild undervisning".

Enligt lexikon är en av synonymerna till ordet "särbehandla", "diskriminera". I de ovan nämnda fallen handlar det om elever, och elever ska varken diskrimineras eller särbehandlas. De ska behandlas utifrån sina olika behov och förutsättningar. Dessa sär- ord ger eleverna en nedvärderande stämpel. De är precis som alla andra människor sina egna behov och förutsättningar för att klara sig. Det du klarar hur enkelt som helst kanske inte jag har lika lätt för. Dessa elever skiljer sig egentligen inte från andra elever, mer än att de behöver mer stöd för att klara av sin vardag. Bara för att dessa elever, av olika skäl och orsaker, inte kan gå i en "vanlig" skola ska de inte behöva få en sär-stämpel på sig!

Inte för att jämföra med skoleleverna, men inte skulle väl någon sätta rubriken "Handikappad vandaliserade husfasad" eller "Döv man slog vakt". Men - tänkt efter - det är egentligen samma sak; även där sätts en stämpel på en grupp människor med andra förutsättningar och behov. Varför då peka ut just elever med speciella behov?


Om författaren

Författare:
Maria Sågå

Om artikeln

Publicerad: 17 dec 2006 11:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: