sourze.se

Sverigedemokraterna plagierar Herman Lindqvist

Sd:s partisekretarare Björn Söders artikel om Karl XII är ett plagiat från Hermans historia.

Sverigedemokraternas partisekreterare och försvarspolitiske talesman heter Björn Söder. I Sverigedemokraternas partiorgan Sd-Kuriren finns en artikel som presenteras som ett verk av Björn Söder. Den tillägnas "Karl XII och hans karoliner som så tappert stred mot de fiender som ville lägga beslag på våra landområden." Ingenstans i texten nämns Herman Lindqvist, men hela texten är ett plagiat, en slags sammandrag, av berättartexten till den del av "Hermans Historia" som behandlar Karl XII. Eller vad sägs om följande utdrag:

Björn Söder: "Nu var den svenska truppen framme. Det var en alldeles utmattad trupp. De hade ju sovit under bar himmel och borde ha fått mycket mer rast och vila. De var också så få att ryssarna bara trodde att det var en förtrupp. Den ryske Tsaren åkte därför därifrån och ryssarna kände sig inte särskilt hotade. Och just därför bestämde sig Karl XII för att gå till anfall direkt. Det skulle bli den nu 18-årige kungens verkliga elddop. I samma ögonblick som svenskarna rusade fram, mörknade himlen och en kraftig snöstorm bröt ut och piskade ryssarna i ögonen."

Herman Lindqvist: "Men nu var den svenska undsättningsstyrkan framme. Men det var en fullständigt utmattad räddningskår, för många hade inte fått mat på flera dagar. De hade ju sovit under bar himmel, och dom borde egentligen ha fått så mycket rast och vila de kunde få. Och dessutom var de alldeles för få, ryssarna trodde att det bara var en förtrupp. Så den ryske tsaren åkte därifrån, och ryssarna kände sig inte särskilt hotade. Och just därför beslöt sig Karl XII för att omedelbart gå till anfall. Det här skulle bli den 18-årige kungens verkliga elddop. I samma ögonblick som svenskarna rusade fram så mörknade himlen och en häftig snöstorm bröt ut i svenskarnas rygg med stormvindar och som då piskade ryssarna i ögonen."

Björn Söder: "Hela överraskningsmomentet var borta. Kungen var med hela tiden. Han låg i sin bår som var upphängd mellan två hästar och mannarna kunde se hans huvud sticka upp och värjan viftade. Men han hade ingen överblick eller kontroll. Han var sjuk, han hade feber och foten var inte opererad. När svenskarna gick till anfall i gryningen var ryssarna väl förberedda."

Herman Lindqvist: "Hela överraskningsmomentet var borta. Men under den här tiden när de höll på att gruppera om sig här, så var kungen med hela tiden. Han låg i sin bår som var uppspänd mellan två hästar, mannarna kunde se hans huvud sticka upp och värjan viftade. Men han hade ingen överblick riktigt, han hade ingen kontroll. Och dessutom var han fortfarande sjuk, han hade feber. Och foten var ju inte ens opererad. Då svenskarna gick i anfall i gryningen var alltså ryssarna väl förberedda."

Förutom att denna typ av plagiering är ett dåligt föredöme för landets skolelever kan man även fråga sig om man inte ska kunna ställa högre krav när det gäller källkritik på en framträdande företrädare för ett politiskt parti. I Herman Lindqvists text, som förvisso kan vara intresseväckande, finns inga källhänvisningar, däremot en del faktafel som sedan naturligtvis transporterats vidare till Björn Söders text.

Som uppgiften om att svenskarna under slaget vid Narva kämpade mot en fem gånger starkare fiende. I själva verket var det snarare en ca 2,4-2,9 gånger starkare fiende som svenskarna ställdes mot. Vilka häpnadsväckande uppgifter om grannländernas försvarsstyrkor kommer denna sverigedemokrat att basera sina politiska ställningstaganden på?


Källor
Aronsson, Torbjörn 2006. Karl, vår hjälte - Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder om Karl XII. Publicerad på: www.karlxii.se/GH_ShowArticle.asp?HID244.
Ericson, Lars mfl. 2004. Svenska slagfält. Stockholm.
Laidre, Margus 2001. Segern vid Narva: början på en stormakts fall. Stockholm.
Lindqvist, Herman 1991. Hermans historia: Karl XII. Film på DVD. Sveriges Television, Stockholm.
Söder, Björn. Karl XII. Publicerad på: www.sdkuriren.se/special_karl12.php läst 2006-12-13.


Om författaren

Författare:
Torbjörn Aronsson

Om artikeln

Publicerad: 16 dec 2006 10:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: