sourze.se

Nobels tröstpris till tanter?

Tankar om samband, prestation och belöning samt könskvoterade nobelpris.

Jag har lite svårt att förstå de kvinnor som klagar på gubbväldet eller snarare gubbdominansen bland nobelpristagarna. Varför får inga tanter något pris, undrar de.

Ja, ni, säg det. Jag har en hypotes, som jag inte vet om den stämmer. Den lyder så här: nobelpriset delas ut till vetenskapsmän som forskarvärlden är enig om bidragit till ett s.k. vetenskapligt framsteg. Huruvida personen bakom framsteget är en man eller en kvinna tror jag inte man fäster något avseende vid. Man ser bara till resultatet. Meriten. Precis som man skall i en meritokrati, vilket naturligtvis är mest förenligt med jämställdhet och likabehandling oavsett kön, ras, etnicitet, religion eller sexuell läggning.

Man kan lika gärna undra varför inga öppet homosexuella får priset i medicin. Eller varför inga afrikaner får det. Eller muslimer. Hypotetiskt kan det bero på en sammansvärjning av ondskefulla vita, heterosexuella, medelålders män, man kan aldrig vara säker, men är det en sannolik hypotes?

Man kan även undra varför judiskättade personer får 25 procent av nobelprisen. På Radio Islam skulle man säkert dra slutsatsen att det har med den sionistiska konspirationen att göra, eller ZOG Zionist Occupation Government, men den slutsatsen omfattas bara av en minoritet - i alla fall i vårt land. Hur det är i muslimska länder vågar jag inte tänka på.

En normal person skulle skämmas för att påstå att den sneda fördelningen mellan vita och afrikaner, eller att judarna är så överrepresenterade, kan förklaras med
en konspiration, men kvinnliga skribenter har inga problem med slika teorier. Att inga tanter får nobelpris i vetenskapliga ämnen beror naturligtvis på kvinnoförtryck, inte på att det skulle saknas kvinnor som för den vetenskapliga utvecklingen framåt.

Att de inte fattar att deras krav på tröstpris till kvinnor eller könskvoterade nobelpris ger folk verkliga fördomar om kvinnlig intelligens eller moral eller intellektuell hederlighet.

Länk: expressen.se


Om författaren

Författare:
Michael Ståhlberg

Om artikeln

Publicerad: 11 dec 2006 14:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: