sourze.se

Balkaniseringen av USA fortsätter

Illegal invandring ur ett vänsterperspektiv

På 90-talet ökade Tennessees immigrantbefolkning med 278 procent, enligt den amerikanska vänstertidningen The Nation, som i ett reportage betitlat "White Heat" inte gör någon hemlighet av att man inte ser denna ökning som ett problem. Tyvärr klargör man inte om de 278 procenten avser illegala eller legala invandrare, men antagligen i huvudsak den förra kategorin.

Inte heller redogör man för några negativa effekter som kan förklara den folkrörelse som uppstått mot illegal invandring i delstaten och i övriga USA, och som i Tennessee tar sig allt desperatare uttryck, när människor märker att deras folkvalda inte lyssnar. Det verkar som minoritetsgruppers representanter har större inflytande över parlament än folkmajoriteten. Och i Nation-artikeln görs ett nummer av att vissa aktivister tycks leka med tanken på att ta till vapen, om de själva attackeras.

En aktivist, Theresa Harmon, sammanfattar känslorna med frasen "soap box, ballot box, ammo box". De två första alternativen - soap box verbal agitation, ballot box politiska val - anses meningslösa, varför det tredje - beväpning - anses vara det enda kvarvarande.

En Vietnamveteran och egen företagare, Jim Carter, som gått i konkurs för att han vägrat anställa illegala invandrare och konkurrerats ut av de som gör det, säger att han inte kommer att ta till vapen annat än i självförsvar. Han och en ung snickare samt brottare, Ryan Kerr, är med i en grupp som kallar sig Tennessees Minuteman Civil Defense Group, tänker demonstrera mot byggfirmor som anställer illegala invandrare.

De fruktar att reaktionen kan bli våldsam och att de i värsta fall kommer att behöva försvara sig med vapen i hand. Om det blir våldsamt, säger Carter, har han sex hektar på Walter Hill, syftande på en jordlott han äger ute på landet, dit kan han ta sina vapen och sitt tält, om det skulle behövas.

I samband med en demonstration för illegala invandrare i Nashville motdemonstrerade Carter och tjugofem andra. För säkerhets skull hade Carter med sig fem skjutvapen och hundrafemtio patroner. Inget hände, men om det hade gjort det?

Om Carter och Kerr kan verka extrema, så gäller inte det Theresa Harmon, en småbarnsmamma som när hon var tonåring körde omkring i Nashville med ett guldfärgat marijunalöv på sin Camaro och som fick blodad tand för politisk aktivism 1999, när hon tillsammans med ACLU kampanjade mot obligatoriska skoluniformer.

Inte heller stämmer det på en svart akademiker, Carol Swain, som bedriver studier om vit nationalism, och undervisar på Vanderbildt-universitetet. Hon menar att man genom att inte ha en tillräckligt genomtänkt invandringspolitik, skapat förutsättningar för långvariga raskonflikter. Hon hävdar att i takt med att dagen då vita amerikaner kommer att utgöra en minoritet rycker allt närmare, kommer känslan av att vara angripen att sprida sig. Vilket hon finner naturligt. Vore hon vit skulle hon själv vilja ha en öppen diskussion om saken. Men det är inte tillåtet varken i Nordamerika eller Europa. Det är därför, säger hon, som vit nationalism utövar en så stor lockelse just nu. Om vi rör oss som katten runt het gröt i de verkligt viktiga frågorna, så kommer vanliga människor att söka svaren där de kan få dem.

Swain pekar på hur USA behandlar infödda vita och svarta och misströstar om att man kommer att behandla illegala invandrare bättre, så av det skälet är hon själv emot den illegala invandringen och antar jag Bushs förslag om amnesti för dessa. Ja, som The Nation påpekar är det en konstig invändning.

Hon skulle istället kunnat peka på hur reallönen för amerikanerna sjunkit mellan 1980-2000 på grund av den illegala invandringen och den arbetskraft den förser amerikanskt näringsliv med. Hon kunde även framhållt hur det skapat arbetslöshet bland fattiga svarta och vita samt gjort det svårare för amerikanska skolungdomar att finna sommarjobb.

Theresa Harmon har antagligen rätt när ser ett samband mellan Irakkriget och den illegala invandringen. Storföretagen som Halliburton tjänar pengar på Irakkriget och de gör stora pengar på de låga lönekostnader som den illegala invandringen bidrar till.

Länk: thenation.com

Länk: parapundit.com

Länk: google.se


Om författaren

Författare:
Michael Ståhlberg

Om artikeln

Publicerad: 11 dec 2006 17:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: