sourze.se
Artikelbild

Varför ska man läsa pokerböcker?

Poker är ett ganska enkelt spel. När man väl har lärt sig reglerna, så är det bara till att slå sig ned vid bordet. Varför sitter då en del spelare och läser pokerböcker?

När man hör om stora pokerspelare som livnär sig på poker, så förstår man att denne måste ha talang. Den lite mer oinsatte säger att det måste vara en himla lyckosam spelare. Men den insatte förstår att det krävs lite mer än så. Det som krävs är en stor portion skicklighet. Och för att bli skicklig så måste man ha en massa erfarenhet. Det gyllene sättet att skaffa sig detta är att spela, spela och åter spela.

Genom att spela mängder med poker skaffar man sig en erfarenhet som är grunden till en lyckad pokerkarriär. Anledningen till detta är ganska enkel. Du kommer att få uppleva mängder med olika situationer, svåra som lätta. Genom att detta på egen hand lär du dig så småningom att handskas med dom. Du kommer även att få en känsla för hur andra spelare spelar.

Varför ska man då läsa pokerböcker? Jo, i pokerböckerna finns en genväg till att skaffa sig denna erfarenhet om poker. Att lista ut vad som är det mest gynnsamma beslut i ett visst läge under en viss hand, det är ganska svårt. Har man listat ut hur matematiken fungerar på egen hand, så kan man sitta och räkna på olika situationer och sen lära sig dessa. Det är ungefär vad äldre tidens pokerproffs har sysslat med. Dom har spelat, räknat, analyserat, diskuterat och slutligen kommit fram till svaren. Dom har tjänat mycket stora pengar eftersom dom har vetat mer om poker än sina motståndare. Under årtionden har dom lärt sig spelets alla kniviga situationer. Och all denna kunskap har dom plitat ner i böcker, så att vi, den nya tidens pokerspelare, kan få ta del av den.

Vi kan alltså få slippa att sitta och göra samma misslyckade försök att spela spelet rätt. Det tar mycket lång tid att spela så pass mycket att man får den grund och erfarenhet som krävs för att lyckas. Först ska man hamna i en viss situation, sen ska man spela den fel, sen fel igen, ända tills man till slut listar ut vad man skall göra och spela den rätt. Sen ska man också hamna i alla olika typer av situationer som finns. Om man sitter och återupprepar sitt felaktiga spelande så kostar det pengar. Och det har man ju som nybliven pokerspelare inte råd med. Visst, man kan spela fel, ha tur och vinna en massa. Men det är inte många som lär sig av dom misstagen.

För att komma undan att förlora mängder med pengar innan man lär sig, så kan man lägga några pengar på att köpa en pokerbok. I böcker om poker så går man ofta igenom grunder och regler för en eller flera typer av pokerspel. Sen börjar det sköna. Du får lära dig att läsa av korten på bordet, jämföra mot din nuvarande hand, se vad som har hänt tidigare i spelet, och sen kanske göra ditt beslut. Eller så gör du ditt beslut grundande på ytterligare faktorer. Dessa faktorer kan vara; hur stor potten är; hur mycket pengar du eller din motståndare har; vad du tror att din motståndare har för kort; eller vad du tror, om vad din motståndare tror, att du har för hand, osv. osv.

Du kommer att lära dig hur du skall gå tillväga för att spela en specifik hand optimalt. När du behärskar detta kan du sedan lära dig om hur dina motståndare spelar sin hand, och vad han kan tänkas ha. Olika satsningsmönster hos motståndare har stor betydelse för hur Du skall spela din hand.

Så, för att förlora mindre i poker skall du spela mängder med poker, Men lägg en extra slant på att köpa en pokerbok. Det lönar sig… med råge!


Om författaren

Författare:
Tommy Tisén

Om artikeln

Publicerad: 06 dec 2006 09:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: