sourze.se

I SVT:s hjärta - Castro

Nu på lördag har SVT 2 bestämt sig för att hela kvällen hylla den store ledaren Fidel Castro som fyller 80 år.

Så här ser tablån:

20.00 Tema: Fidel Castro
20.01 Historien ska frikänna mig
21.00 Aktuellt
21.15 Historien ska frikänna mig forts
21.30 Fidel Castro och Kuba
21.35 Comandante
23.10 Käre Fidel

Gäster under temakvällen:

Tv-producenten Dick Idestam-Almquist som tillsammans med journalisten Gaetano Pagano och fotografen Anders Ribbsjö fick följa Castro på Kuba för 30 år sedan. Det är dessa som står bakom filmen “Historien skall frikänna mig".

René Vázquez Díaz, författare. Nu bor han i Sverige. En av få kubaner utomlands ensam i Sverige som stödjer Castroregimen samt engagerad försvarare av förtryck och fängslande av oppositionella. Skriver i Ordfront och Flamman. Han har varit med i "public service" tidigare. Två gånger sommarvärd i P1. Senast nu i år. Man kan utan överdrift säga att han är “public service" favoritkuban.

Anja Karlsson Franck, tidigare ledamot i vänsterpartiets styrelse och Lars Ohlys “favoritkommunist" enligt en intervju den 12 december 2003 i DN.

Statstelevisionen firar en diktator och ett kommunistiskt maktövertagande. Detta med två propagandafilmer som hyllar Castro, eller "Fidel" som han är med SVT. Enligt uppgift lyckas man med att inte någonstans nämna att Castro är en diktator, han har bara "suttit vid makten" i 50 år.

Dick Idestam Almqvist tillstår att den film som statstelevisionen nu sänder, "Historien kommer att ge mig upprättelse" är en okritisk hyllning av Kubas diktator. "Man får ju förstå att vi behövde förebilder, alla vi i massmedievänstern som trodde på en bättre värld."

Fattas egentligen bara Pierre Shori s, som ju uttryckt sig så här om Kamrat Fidel "Han är en av de största i samtidshistorien. Någon har sagt att han är för stor för sin ö. Castro ser allt i ett mycket långt perspektiv. Han är en encyklopedist och har närmast en renässansfurstes drag."Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 30 nov 2006 23:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: