sourze.se

Välkommen till Gettot!

Förutom de vanliga våldtäkterna, rånen och skadegörelsen i förortsgettona runt Stockholm i förra veckan rapporterades om tårgasgranater i Tensta tunnelbanestation. Någon som bryr sig?

Knappast. Ja, det skall vara facket då, när brottsligheten berör fackansluten personal i tunnelbanan eller i värdetransportbranschen. Annars skall det till rejäla grejer innan någon reagerar. Även om tårgasgranaten den 23 november var en ny variant, väckte det inte mer uppmärksamhet än de vanliga pendeltågsförseningarna.

Den allmänna meningen tycks vara, att är Du så korkad att Du bosätter Dig i ett förortsgetto med stor andel invandrare, nedsliten miljö och dåliga skolor, har Du fan i mig Dig själv och skylla!

Själv verkar också fler och fler glida in i den outtalade åsikten att så länge brottsligheten håller sig till förortsgettona och i huvudsak drabbar invandrare dom kan ju ändå bara rånas på sina bidrag och svarta inkomster, har problemet - trots allt - rimliga proportioner och vi andra kan något sånär lugnt somna om. Att det här också drabbar alla i samhället lyckas många förtränga.

I veckan rapporterades Räddningsverkets preliminära statistik över skolbränder. 114 stycken hittills. I år!!!

I vilka områden tror Ni majoriteten av dessa bränder ägt rum? Ja, inte är det områden av typ Djursholm. Den saken är klar. Men trots den alarmerande utvecklingen verkar alla, inkl Skolverket, ha ett ljummet intresse för frågan.

Den senaste, så kallade Stockholmsenkäten, som med jämna mellanrum görs bland 9: e klassare i Stockholmsområdet, refererades i TV 4 Stockholm igår. Några andra media har inte funnit det mödan värt. Inte heller har jag funnit den på nätet. Nåväl, där redovisades att bland pojkar i Rinkeby hade var femte stulit en bil under den senaste 12-månadersperioden, 44 procent burit vapen, 17 procent tilltvingat sig sex och var tredje slagit någon så denne behövt läkarvård. Gäsp!

Hur attityderna är bland många ungdomar som bor i våra förortsgetton kunde man läsa i en skrämmande uppriktig artikel på "Sidan 4" i Expressen den 1 september länk nedan för året. Den var författad av en 17-årig flicka i Botkyrka med invandrarbakgrund och skrevs med anledning av ett då mycket uppmärksammat värdetransportrån. Hon skrev bland annat följande.

"Jag ska vara ärlig: Jag vet att många i framför allt Botkyrka visste om måndagens rån långt innan det ägde rum. För det gör man alltid. När Ica-butiken rånades visste jag att det skulle ske redan två veckor före…….Det handlar inte om att just jag visste det. Det handlar om att alla visste det. För i Botkyrka är det nämligen så. Alla vet allt om alla."

Den här artikeln fick - vad jag vet - bara uppmärksamhet i rasistkretsar och då som bevis på hur ruttna alla invandrare är. Någon seriös debatt gav den inte upphov till. Fattas bara.

Nu kan man förvisso i all evighet diskutera fel och brister i tidigare invandrarpolitik med dess mustiga blandning av enfald, godtrogenhet, bidragsanda och brist på konsekvens. Och det görs. Även här på Sourze och visst är det motiverat, men det hjälper oss föga när det gäller att lösa dagens problem. Särskilt inte om vi blundar och hoppas att det aldrig kommer att beröra vårt bostadsområde och förresten tar vi taxi hem på kvällarna för packet i tunnelbanan kan ju vara farligt, det vet väl alla.

Det finns också välmenande, hycklande eller okunniga välj själv vilka personer som tycker det gränsar till rasism att peka ut vissa förorter, med i huvudsak invandrare, som problemområden och värjer sig för ordet "Getto" för sånt finns väl bara i USA? och som aldrig förtröttas i att upprepa det meningslösa argumentet: "Jamen de flesta brott begås ju ändå av svenskar" och därför bör man hålla tyst för att inte ytterligare förstärka invandrarfientligheten.

Nu finns det naturligtvis inga enkla lösningar och kanske har det till och med gått för långt, för att vi skall kunna rädda tusentals invandrarungdomar, även om vi skulle komma i den lyckliga situationen att arbetsmarknaden för det är där lösningen sägs finnas skulle skrika sig hes efter arbetskraft.

Själv är jag bara tvärsäker på två saker. Dels att situationen aldrig kommer att förbättras om vi blundar för problemen, dels att det är mitt, ditt och alla andra infödda svenskars fel att vi hamnat i den här situationen. Och endast vårt fel.

Länk: expressen.se
Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 28 nov 2006 10:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: