sourze.se

Extreme home makeover - ett hån mot större värden

TV-programmet Extreme home makeover i TV3 är ett hån mot miljön och naturens tillgångar, där människan njuter av att brutalt slå sönder befintlig utrustning i sina hem.

TV-programmet Extreme home makeover i TV3 är ett hån mot miljön och naturens tillgångar, där människan njuter av att brutalt slå sönder befintlig utrustning i sina hem.
Samtidigt låter man främmande inredare och coacher, in i minsta detalj, diktera villkoren och dominera ens liv och hemmiljö.

Folks egoism och behov av förnyelse där man dessutom prioriterar temporära hafsverk såsom i makeover-programmen får gå före tillvaratagandet av befintlig inredning. I programmen skapar man "balla" lösningar, som på ytan ser snygga ut, men man är troligen medveten om att folk kommer att tröttna på inredningen i längden. Men det gör ju inget, folk ska ju ändå förnya sig efter ett tag och slänga ut inredningen igen. Det är ju så vi ska förhålla oss, idag!

Men ska vi verkligen förhålla oss så till vår miljö och naturens tillgångar? Ska miljön och naturens resurser få lida av att människor, i sin egoism, har behov av att förnya sig, totalt, där dessutom som i makeover programmen värdefull inredning ersätts med slit och släng, nya moderniteter, med sämre kvalitet och där jag misstänker att hantverkare och byggarbetare slarvar då de under stor tidspress, ska hafsa fram ett nytt hem.

Det handlar faktiskt om attityd! Vi kan förnya oss, samtidigt som vi bevarar det befintliga. Vi kan inte ha den inställningen där vi fullständigt njuter av, att slå sönder all inredning, samtidigt som de globala miljöhoten ser ut som de gör. Det är ett hån mot miljön och det är ett hån mot de fattiga samhällena i världen.

Vi bör sträva efter hållbara lösningar även i hemmiljön, där vi bör inse att en utomstående inredare dessutom har svårt att återskapa den personliga atmosfär som ett hem, faktiskt bygger på. I tron om att vi kan skapa en förnyelse, släpper vi in coacher och inredare, som vi gärna lägger över våra liv hos. De får diktera och styra och ställa om det mesta, men vi bedrar oss själva! Hur ska en främmande inredare kunna relatera, till vår privata sfär? Förnyelsen är ytterst skenbar och inte hållbar i längden.

Vi måste lära oss att se vad som är bestående - hur vi kan bevara oss själva och samtidigt miljön.


Om författaren

Författare:
Karin Holmberg

Om artikeln

Publicerad: 23 nov 2006 00:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: