sourze.se

Ljuga om våldtäkt - det största sveket

Justitiekanslern önskar ge fler dömda en chans till prövning. Tack!

Efter ännu en falsk våldtäkt där flickan själv berättat om att hon ville tjäna pengar, kanske det är dags att uppmärksamma att detta händer. Finns det någon som gör statistik på detta över hela landet? Inklusive falska incestanklagelser Om inte, vill jag föreslå detta för någon doktorand som kan närma sig detta svåra ämne, UTAN förutfattade meningar.

Det skall inte vara så som en jurist i Uppsala sade för något år sedan, "Några pojkar får man väl offra! Det har tidigare varit så att man ALDRIG trott på flickor"

Man kan inte ALLTID tro på flickor! Ordentliga utredningar, där man inte "lägger svaren i munnen" på målsägaren borde vara en förutsättning. Pendeln skall inte svänga från ena ytterligheten till den andra! En ung man, sitter just nu oskyldigt dömd för en våldtäkt som han omöjligt KAN ha begått den dag han anklagas för detta. Hundratals timmar på detta fall har övertygat mig om hans oskuld. Han har dömts eftersom DNA kommit fram efteråt och eftersom polisen redan i inledningsskedet var övertygad om att han var skyldig och åklagaren VÄGRADE utreda de friande omständigheter som fanns. Man hade kunnat undersöka alibi och binda brottstiden, men vägrade!

Att placera DNA är inget större problem. Man kan bara titta på olika serier i TV så lär man en hel del. SÄKER bedömning blir det tydligen inte ens om DNA påträffas på personen och man kan göra ett test omedelbart. I fallet i Västerås har enligt tidningar DNA prov gjorts och man trodde till en början på flickan. Vad hade hänt om hon hade bestämt sig för att ange sin pojkvän? Att man kan begära skadestånd och få pengar för våldtäkt är numera känt. Ibland grips "målsägaren" av sitt eget samvete och erkänner. Då finns det fortfarande hopp för henne om ett bättre liv.
Jag såg för ca två år sedan en flicka gå in i en rättssal i Stockholm. Huvudet nedböjt. Efter rättegångens slut gick hon ut med rak rygg och mötte ögonen på de pojkar som hon och väninnan falskt hade beskyllt för våldtäkt. Hon bad även om ursäkt i rättssalen. En flicka fortsatte att vidhålla sina lögner, starkt understödd av en advokat och en åklagare som passade på att synas i media ett tjugotal gånger. Även de med uttalade lögner om att pojkarna bundits av DNA-bevis. Att pojkarna verkligen VAR oskyldiga fanns då inte ens med på kartan för media och man vägrade även att rätta till de lögner som skrevs. Om inte den ena flickan hade erkänt, hade troligen tre oskyldiga suttit i fängelse trots att det fanns andra samstämmiga vittnesmål om deras oskuld.

Den unge mannen som nu sitter i fängelse hade kunnat bli helt friad om "rättvisans tjänare" hade fullföljt sina skyldigheter att undersöka allt. Jag har gjort det arbete som polisen borde ha gjort i inledningsskedet och är därför helt övertygad om hans oskuld. Själv KUNDE han naturligtvis inte bidra då han satt häktad.

Välkända åklagare uttalade sig i media nyligen om vikten av att kolla upp telefonsamtal då man skulle binda en person för mord. När gällde att FRIA en misstänkt för våldtäkt, då vägrade samma åklagare, trots att detta kunde binda den exakta tiden och ge möjlighet för den anklagade att visa sitt alibi. RÄTTVISA? NEJ! Vid ansökan om prövningstillstånd hos HD gick fallet igenom första nålsögat och landade på Riksåklagarens bord. Redan en vecka senare hade HD fått de motiveringar till avslag som RÅ utan ytterligare utredning, fått från åklagaren. Åklagaren var alltså den som i praktiken åter avgjorde att fallet inte skulle tas upp till granskning.

Att våga debattera om förekomsten av falska anmälningar om våldtäkt, ser jag som en mycket viktig del av rättssäkerheten. JK:s förslag om en fristående myndighet som skall ta ställning till överklaganden till HD kan bli ett stort steg mot rättvis behandling. När inga tidningar tog in de artiklar jag skrev för att uppmärksamma de falskt anklagade killarna i Botkyrka för två år sedan, trodde jag att det berodde på mitt sätt att skriva. Nu vet jag bättre. Många fler än jag har försökt få in artiklar om denna problematik men misslyckats.

Jag har tidigare stöttat verkligen våldtagna flickor och förstår innerligen den kränkning de utsatts för. Många kan dock med rätt stöd och hjälp komma vidare i livet. Den som ljuger, kan däremot aldrig springa ifrån sig själv. Det största sveket är sveket mot sitt eget innersta! En kvinna som använder sig av falsk anklagelse sviker också allt det kvinnor kämpat för i århundraden och var så säker, då slår också pendeln tillbaka så småningom.

Till dig som har ljugit i rätten vill jag säga: Ångra dig och berätta sanningen så fort du kan!


Om författaren

Författare:
Monica Pernroth

Om artikeln

Publicerad: 21 nov 2006 13:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: