sourze.se
Artikelbild

Välkommen till Sverige... var god dröj

Tack för att du väntar... du har nummer åttiotvå i kön... var god vänta... nu har du nummer nittiotre i kön... tack för att du väntar...

Är det för att vi är ett speciellt överseende och godhjärtat folk? Eller är det för att vi är så ordningstörstande? Vi kanske helt enkelt inte inte har den där genen som skriker "Orättvist, nu orkar jag fan inte vänta mer!!" Skulle någon ha den så yttrar den sig bara om den har en koppling till köksbordet och stängda dörrar. Kö på bussen, kö till toan, kö till kassan, kö till fan och hans moster. Men vi klagar inte.

Istället tar vi ut frustrationen på andra. Fyller i ris och ros pappret på restaurangen i smyg så att den slöa, apatiska servitören inte ska se det. Sen lägger vi den vid någonannans bord, går belåtet därifrån och hoppas på att han får sparken. Busringer till Malmö stads växel och frågar vad klockan är var femte minut. Räcker ut tungan till polisbilen när den redan kört förbi. Viftar med fuckyou fingret under näsan på mannen när han sover. I smyg - vi gör uppror i smyg. Någon jävla ordning måste det ju vara.

Vi sitter där, tappert i bilkön. Och vi släpper inte förbi en enda jävel som försöker tränga sig:
"Hallå! Kö! Ser du inte, det är kööö här?"
Hela bilkön lyssnar på dagens eko kvart i fem och inser att det får bli pizza till middag eftersom det är lika lång kö på Malmborgs. Där utgår man från Ob-ersättningen och stänger alla kassor utom två efter klockan sex.

Det enda sättet att få gemene man att stå upp för sina rättigheter är att försöka tränga sig. Det kan bli radikala konsekvenser av det. Bilar kör hysteriskt in i varandra, kundkorgar trycks ner i varandras strupar, dörrar manglar sönder folks fötter upprepande gånger.

Mordiska tankar uppstår när du råkar titta bort en sekund och ditt nummer i delikatessen svischar förbi: "Jaja, men nu var det faktiskt min tur. Ser du, det står sextiotre, sexa trea, och du hade sextiotvå. Du får väl ta en ny nummerlapp då!"

Den älskade sjukvårdsupplysningen hinner man ju dö innan man kommer fram till. Fast nu så kan man i och för sig lämna telefonnummer så ringer de upp... nästa vecka.

Förvånsvärt lugnt och stilla står eller sitter vi och väntar. De undrar; varför alla kvinnor käkar Soloft. Och jag påstår; av samma anledning som männen käkar Viagra.

Men the botten is nådd när kösystemet tränger sig in i hemmet i takt med att barnen blir tonåringar. Kö till toan, kö till datorn, kö till telefonen, kö till hårfönen. Och vem fan tog det sista toapappret?

Och inte en enda jävel står i kö till disken?

Men det finns en plats där det råder fullständig anarki. På
shoppingcentrets parkeringsplats. Det är också där det sker mest mord i Sverige.


Om författaren

Författare:
Helene Colak

Om artikeln

Publicerad: 30 okt 2006 23:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: