sourze.se

Libanon: Spåman förutspådde sommarens krig

Michael Hayek - framtidsgurun som får ett land att stå stilla när han förkunnar om framtiden.

Libanons Nostradamus
I går kväll satt de flesta libaneser fängslade framför TV-apparaterna. Anledningen till detta var att kanalen "New TV" intervjuade klärvoajanten Michael Hayek om vad som kommer att hända i framtiden. Det som vi i Sverige kan tycka är lite löjeväckande, med spåkärringar som siar om framtiden, tar man på största allvar här i Libanon. Det finns fullt av synska tanter som mot några dollar kan berätta vad som skall hända en personligen genom att spå i kaffesump.

Man kan dock argumentera, att behovet av att se in i framtiden är större i Libanon än i Sverige. Landet ligger ändå i ett område som utsätts för krig och annat elände med jämna mellanrum, en oro över vad framtiden skall bringa i sitt sköte är alltid närvarande.

Vem är då denne Michael Hayek? Jo, han är en kristen libanes i 30-års åldern som ger ett mycket förtroendefullt intryck. Hans första "lyckade" försök att se in framtiden var 1986 då han i sitt inre såg att rymdfärjan "Challenger" skulle krascha. Historien förtäljer vidare att han lyckades övertyga en inflytesrik libanes, med känningar ända in i Vita Huset, att varna amerikanarna. Dåvarande presidenten Ronald Reagan, trots att han hade en fru som var djupt involverad i det övernaturliga, ryckte bara på det breda axelpartiet inför beskedet och så gick det som det gick.

Spådomar som slagit in
På alla hjärtans dag, den 14 februari 2005 skakades Libanon i sina grundvalar och den era man kallar den andra republiken fick ett abrupt slut. Premiärministern och miljardären Rafic Hariri blev, tillsammans med 18 andra människor, lönnmördad av en självmordsbombare. Hariri, politiker och affärsman, hade satt i sin ära på att bygga upp centrala Beirut och hade för detta ändamål grundat företaget "Solidere". På nyårsafton 2004 hade Hayek deltagit i den populära TV-kanalen LBCs nyårsshow. Han förutspådde attentatet indirekt genom att uttala sig om att "Solidere", Hariris skötebarn, skulle utsättas för en fruktansvärd katastrof.

Nyårsafton 2005 var Hayek igen inbjuden av LBC för att ge en profetia. Man kan väl sig att han verkligen kittlade den libanesiska befolkningens fantasi när han sa att det han ser framför sig är allt för hemskt för att berätta. Sommaren 2006 blev onekligen hemsk med ett 34 dagars långt krig mellan Hizbullah och Israel.

Vad kommer då att ske i framtiden?
Som alltid ger han ganska svepande uttalande om framtiden och som inte låter så omvälvande första gången man hör dem. Han sa bland annat att en libanes skall få ett nobelpris utan att nämna för vad. Vidare att FN-styrkan i södra Libanon, UNIFIL, kommer att utsättas för attacker och att ett av de deltagande länderna kommer ta hem sina trupper. Knappast förvånande om UNIFIL den närmaste tiden kommer att deltaga i stridigheter med tanke på dess svåra uppdrag. Vad han dock sa som väcker oro är att palestinerna i Libanon kommer att attackeras. En del av de paletestinska flyktinglägren har rikliga vapenarsenaler, alla vapen som smugglades in i landet har inte gått till Hizbullah. En attack mot palestinerna, vem som nu än blir den angripande kombattanten, kan leda till ett blodigt krig.

Bluffmakare eller profet?
Om Hayek är en bluffmakare med lite tur eller Libanons svar på orakelt i Delfi är det upp till var och en att bedöma. I ett land där man har en viss förmåga att se konspirationer bakom varje hörn tas han dock på fullt allvar och han har till och med förhörts av Libanons motsvarighet till SÄPO. Vidare, så har religionen ett starkt inflytande och han ses inte med blida ögon av det kristna och muslimska prästerskapet.

Om man nu skulle vilja ha en privat konsultation är de inte några futtiga dollar man får punga ut med utan den nätta summan av 3000 USD, för en halvtimmes session. Säga vad man vill, han ger i alla fall folk lite underhållning, och kanske hopp, i en region med få ljuspunkter.


Om författaren

Författare:
Lars Bergqvist

Om artikeln

Publicerad: 24 okt 2006 16:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: