sourze.se

MATTI!

Backhoppsvärldsmästaren som blev b-sångare och avdankad porrskådis har blivit film

DVD

Titel: Matti
Land/genre: Finland, drama
Regi: Aleksi Mäkelä
Manus: Marko Leino
Producent: Markus Selin
Skådespelare: Jasper Pääkkönen, Peter Franzén m.fl.
Betyg: G

Skippa "Det levande slottet" Ninja Scroll är så mkt bättre, "Ice Age 2" trist upprepning och "Bandidas" Luc Besson och sexistisk töntwestern säger allt... och välj istället MATTI då du hyr dvd nästa gång.

Hur ofta ser du en finsk film? bortsett från Kaurismäki till skillnad från dansk, fransk, italiensk, engelsk eller amerikansk film?

Inte så ofta, nej just det.

Du bör ha tålamod MATTI är 135 min och överseende med fylla, misshandel och dålig finsk rockmusik men gärna ett intresse för backhoppning och korruption.

Den unge Matti Nykänen som kallades för "den flygande finnen" vann OS och VM på löpande band under sin karriär på 80-talet. Idrottsframgångarna kantades dock ständigt av skandaler i form av trasiga relation, missbruk och kriminalitet men på något egendomligt sätt reser sig alltid den sege Matti och finner nya vägar till uppmärksamhet och sysselsättning.

Utnyttjad å det grövsta känner man snabbt sympati med Matti men filmen fegar lite och tar inte upp tillräckligt mycket om rättegångarna och sexträsket men bjuder ändå på tragik och ofrivillig komik.

Jasper Pääkkönen och Peter Franzén spelar utmärkt i denna udda film som setts av närmare en miljon i hemlandet Finland där hatkärlek tycks råda inför den ännu levande och kultförklarade backhoppsgalningen Nykänen.

Seså, var modig nu och hyr den. Kanske till lite rockyroad-glass och andra säsongen av "Lost"?
Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 22 okt 2006 11:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: