sourze.se

Reagans skuld i Afganistan

Vad blev resultatet av Reagans korståg mot kommunismen? Svaret är den värsta tänkbara katastrofen för det afganska folket

Under Reagans tid som USA:s president lades fröet till landets problem i Afganistan. USA:s inblandning i Afganistan hade föregåtts av Sovjets invasion av landet år 1979.
I och med Reagans makttillträde började den mest antikommunistiska perioden i USA:s historia. Nu var beredd att alliera sig med vem som helst för krossa kommunismen. Man allierade sig nu i första hand med den strängt islamistiske ledaren Heckmatar som försågs med mängder med vapen och som till och med betroddes att få så avanserade vapen som stingermisiler för att kunna skjuta ned sovjetiska flygplan och heliokoptrar. Det var troligen misilleveranserna som tvingade Sovjet att lämna Afganistan. Bland ledarna och allierad med USA befann sig en viss Bin Ladin som senare skulle låta tala om sig som USA:s fiende nummer ett.
När Sovjet lämnade Afganistan 1988 var Sovjets allierade Najibullah fortfarande vid makten och skulle så förbli i ytterligare tre år. Heckmatar och övriga i USA-alliansen skulle lyckas att ta makten först efter att en av Najibullahs generaler hade gått över till alliansen. När kommunisterna förlorade makten i Afganistan var huvudstaden Kabul opåverkad av kriget. När alliansbröderna skulle installera sig i Kabul blev man oense om bytet och man startade att skjuta på varandra så att stora delar av staden lades i ruiner. När alliansen hade kommit till makten hade moren gjort sitt och USA tappade intresset för Afganistan. Nu stod segrarna där med en sönderskjuten huvudstad och landsbygden hade Sovjet bombat söder och det var fullt med minor där strider hade ägt rum. Den regering som fick makten i landet blev snabbt impopulär och därigenom kunde en rörelse som startade i koranskolorna i Parkistan och som kallade sig talibaner, ta makten i landet
Hur gick det med deltagarna i USA:s korståg? Heckmaktar, USA:s främste allierade, är fortfarande i livet och kämpar nu för att talibanerna skall komma tillbaka till makten. Bin Ladin bosatte sig i Afganistan och grundade Alkaida för att kasta ut korsfararna från alla muslimska områden. De mest uppseendeväckande dåden begångna av Bin Ladin är bombningen av de amerikanska ambassaderna i Kenia och Tansania och attackerna mot World Trade Center i New York och Pentagon. För det kommunistiska styret gick det illa. Under Heckmaktars styre fick Najibullah asyl av FN i Kabul. När talibanerna fick makten blev han avrättad. Det gick också illa för alla som ville se ett sekulärt samhälle och för de emanciperade kvinnorna som nu tvingades att bära burka.
Vad blev resultatet av Reagans korståg mot kommunismen? Det mest katastrofala man kan tänka sig för det afganska folket. Den sovjetiska ockupationen av Afganistan var stort misstag men efter det de sovjetiska styrkorna hade lämnat landet har man inga problem med Afganistan. Kommunisterna i Europa lämnade under Gorbatjovs tid vid makten i stort sett frivilligt från sig makten och Östeuropa blev demokratiskt. Reagans korståg visade sig vara totalt onödigt och mycket lidande kunde ha besparats det afganska folket om USA hade avstått från att lägga sig i Afganistans inre angelägenheter. Genom att president Bush inlät sig i ett nytt äventyr i och med kriget i Irak har USA fått en ny huvudvärk. De kan dröja ett decennium innan USA kan trassla sig ur den mindre avundsvärda situation som Reagan och Bush försatt landet i.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 19 okt 2006 08:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: