sourze.se
Artikelbild

Demokratisk förnyelse i Tjeckien

"Det vore välgörligt om utrikesminister Carl Bildt kunde sluta kommentera allvarlighetsgraden i sina kollegors skatteförhållanden och börja säga något vettigt om grundläggande demokratiska principer."

Det här är fullkomligt vansinnigt: Det tjeckiska inrikesministeriet skickade igår ett brev till landets största politiska ungdomsorganisation, KCM, ungkommunisterna. Däri berättades att staten förklarat organisationen olaglig och upplöst densamma. Anledningen är att förbundet i sitt program skriver att ägandet av produktionsmedlen ska vara kollektivt - en vision som till exempel uttrycktes i den svenska socialdemokratins program till inte för så länge sedan.

Den tjeckiska statens planer har under lång tid mötts av protester i och utanför Tjeckien. Men nu tas alltså likväl detta steg.

Detta är ett bisarrt övergrepp mot demokratiska fri- och rättigheter, i ett europeiskt land som kallas demokratiskt.

KCM:s moderparti, Böhmens och Mährens kommunistparti, är ett av Tjeckiens största partier. Man fick 18,5 av rösterna i valet 2002 och 12,8 i de senaste valen. I valen till EU-parlamentet blev partiet näst störst och erövrade 6 av Tjeckiens 24 platser. Företrädare för den tjeckiska högern har rest krav på olagligförklarande av detta parti.

Man kan tycka olika saker om tjeckiska kommunister. Men kallar kårar bör gå längs ryggen på långt, långt fler än kommunister och socialister i hela Europa, när ett EU-land inför tankeförbud och med diktaturmetoder upplöser en organisation som arbetar för legitima politiska mål. Vi befinner oss på ett skarpt sluttande repressivt plan i hela Västvärlden.

Det vore välgörligt om utrikesminister Carl Bildt kunde sluta kommentera allvarlighetsgraden i sina kollegors skatteförhållanden och börja säga något vettigt om grundläggande demokratiska principer.


Om författaren

Författare:
Ali Esbati

Om artikeln

Publicerad: 18 okt 2006 08:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: