sourze.se

Gunvor Pontén bäst i ytligt drama

Magda är pensionerad dam som vet vad hon tycker om och inte tycker om.

Kärringen därnere

Betyg -G
Regi
Ragnar Di Marzo
Manus
Fredrik Lindqvist
Medverkande
Gunvor Pontén
Göran Forsmark
Lisa Werlinder

Produktionsår
2006

Land
Sverige

Produktionsbolag
Gränslös Film
Projektbyrån Orkano

Distributör
Triangelfilm

Hon tycker illa om ungdomar, särskilt de i kollektivet under henne som spelar musik på nätterna, ohövlighet och störande människor i allmänhet. Hon tycker däremot om sin son, vilkens kläder hon tvättar, möten i hyresgästföreningen och möjligen sina väninnor. Men ett långt liv har lärt henne att betrakta omvärlden med misstänksamhet, och gammal väns Görans Forsmark trevande försök till uppvaktning går henne förbi. En dag träffar hon en illegal flykting, Dana, i sin källaren. Dana är bosnier, på flykt undan sin hämndgirig familj. Hon har ingen stans att ta vägen och får bo hos Magda så länge. Med viss hjälp från sina väninnor måste Magda tackla problemet med att ha en främling boende hos sig. Dessutom kan man aldrig veta; Dana kan faktiskt vara terrorist. Bara inte hennes son förstår att hon gömmer en illegal flykting, eller någon av de påflugna ungdomarna.
Filmens manus kom till på ett demokratiskt sätt genom att en manusgrupp, bestående av gamla och unga tillsammans fick skriva ihop en historia. Demokrati är nog bra, men sällan när man ska göra film; historien är slarvligt skriven och replikerna är ofta onaturliga. Dessutom har man klippt så mycket att det ibland blir svårt att hänga med. Danas trauma som illegal flyktning behandlas lättvindigt och historien gör det lätt för sig. Skådespelarinsatserna varierar, de äldre skådespelarna är bra men de yngre spelar över. Det är synd, för historien är intressant och filmen hade kunnat bli bättre med ett bättre manus och annan casting. Det bästa med filmen var Gunvor Pontén, Tic Tac,Saxofonhallicken som gör en strålande insats som den knarriga Magda, osäker under all sin pondus. Göran Forsmark är fin som hennes blyge beundrare. Pontén hade antagligen roligt när hon spelade sin roll som gnällig tant med ett hjärta av guld, så hennes tid var inte bortkastad.


Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 17 okt 2006 00:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: