sourze.se
Artikelbild

Så stoppar vi våldtäkterna

Att en våldtäktsman härjar i både Örebro och Västerås, är det inte många som har missat. Resurser sätts in, problemet diskuteras, och samtliga vill att våldtäktsmännen skall gripas omgående.

Överfallsvåldtäkter är en riktigt läskig företeelse. Ingen skall behöva vara rädd för att bli våldtagen när man går hem på kvällen. Bara för att överfallsvåldtäkterna blir mer uppmärksammade, så får man inte glömma bort de våldtäkter som sker i skymundan, i relationer, eller där förövaren är någon närstående eller bekant.

Debatten brukar tyvärr bara fyllas av människor som framför att det är dåligt med våldtäkter och vem håller inte med om det?, så jag framför härmed några enkla saker som skulle kunna förebygga våldtäkter såväl i relationer och överfalls:

- Inför ett samtyckeskrav vid sex.
Idag kan du hävda att "hon sa ju inte nej, alltså ville hon" i en domstol och få rätt. När det handlar om sex mellan vuxna människor ska det aldrig vara någon tvivel om någon vill eller inte, därför är ett samtyckeskrav en bra början för att ändra synsätt i tex. domstolar.

- Subventionera kollektivtrafik/taxi sena nätter.
Att ta sig hem en sen kväll i en sådär lagom mellanstor svensk stad är oftast inte världens lättaste. Taxi är oftast inte ett ekonomiskt hållbart alternativ om du är ung och studerar, och sista nattbussen går oftast alldeles för tidigt.

- Fler genusutbildade poliser ute på gatorna.
Kanske ett uttjatat argument, men så länge både poliser och väktare sysslar med rätt saker och inte med obefogat övervåld, så kan de göra skillnad. Genusutbildningen är viktig. Alla attityder som gör att en polis inte tar ett våldtäktslarm på allvar är attityder som inte alls borde finnas hos polisen.

- Feministiskt självförsvar i skolan för alla.
Inte med utgångspunkten att man själv ska kunna försvara sig den dagen man råkar ut för en överfallsvåldtäkt. Där hjälper troligen en "vanlig" självförsvarskurs bättre. Fokuset skall ligga på relationsvåld, hur man identifierar en relation som är skadlig, samt hur man tar sig ur den.

Sen finns det ju mer allmänna saker som fokuserar mer på våld än på våldtäkter men väldigt många våldtäkter hör faktiskt ihop med relationsvåld:

- Tillgång till en kvinnojour i varje kommun dit både relationsvåldsutsatta kvinnor som män skall vara välkomna
- Obligatorisk vård av de som slår
- Ett utrotande av konserverande könsroller som placerar människor i fack istället för att låta dem vara individer

Vad som också måste göras är att processen efter en polisanmälan förbättras enormt. Ytterst få våldtäktsanmälningar går idag till åtal, och många bryr sig inte om att anmäla, eftersom att de ändå aldrig skulle ha en chans i en domstol. Vilket annat brott resoneras det så om i samma utsträckning?


Om författaren

Författare:
Johanna Nylander

Om artikeln

Publicerad: 10 okt 2006 10:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: