sourze.se

Har allt som är maskulint negativ klang?

"Det råder en viss konsensus här i Frankrike om att något måste göras åt den rådande ojämlikheten, men en man, Le Figaro journalisten, Éric Zemmour är inte av den åsikten."

I helgen har andra upplagan av Womens Forum hållits i Deuville i Frankrike. Under tre dagar har män och kvinnor från hela världen samlats för att debattera kvinnors roll i näringsliv och politik och för att föra fram en kvinnlig syn på vår epoks stora frågor.

Franska företag är ett bra exempel på att kvinnor inte har samma ställning som män. För närvarande är det endast 6 kvinnor på ledande poster och löneskillnaderna är fortfarande stora mellan män och kvinnor.

Det råder en viss konsensus om att något måste göras åt den rådande ojämlikheten, men en man, Le Figaro journalisten, Éric Zemmour är inte av den åsikten. I en bok, "le premier sexe", kritiserar han feminiseringen av samhället och att män inte längre är män. Dagens unga män är uppfostrade av feministiska mödrar och har integrerat deras ideal. De rakar sig över hela kroppen, bär smycken, parfyrmerar sig, föredrar kompromissande istället för auktoritärt handlande och tolerans framför kamp. Ideal mannen idag är en kvinna. Mannen får inte längre ge sig hän åt sina djuriska lustar, ragga, förföra, tilldra sig kvinnornas beundran. Zemmour ondgör sig över att allt som är maskulint har en negativ klang. Virilitet, erövring, hårväxt; traditionllea manliga egenskaper som ingen vill kännas vid. Boken har kritiserats starkt från feministiskt håll, men Zemmour har även fått mycket medhåll.

I ett radioprogram sa en familjerådgivare att när par i kris för trettio år sedan kom för konsultation var nästan alla kvinnor rädda för sina män. Idag, fortstatte han, är det tvärtom.

Detta sagt i ett Frankrike som åtminstone på ytan verkar ha förblivit ett machosamhälle där debatten mestadels förs av män - och några "Belindor" och "Skuggar" med tolkningsföreträde syns inte till.

I Veckotidningen le Point läser jag om Youssef al-Qaradwi, han leder ett program i tv-kanalen al-Jazira där han i direktsänding svarar på tittarnas frågor om de lever ett korrekt liv enligt islams lära. Enligt honom ska en kvinna be sin man om lov innan hon klipper håret, får inte umgås med en väninna om hennes man anser det olämpligt, får prata med okända män men inte skaka hand med dem då hudkontakt inte är tillåten.

Kan det vara så att Islam är manlighetens sista bastion?


Om författaren

Författare:
Mats Andersson

Om artikeln

Publicerad: 08 okt 2006 12:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: