sourze.se

Förnyad socialdemokrati tillbaka 2018?

Några timmar före att den nya regeringen presenterats meddelar nyheterna att ett nytt socialdemokratiskt nätverk bildats.

Fokusen ligger den här gången på en radikalare europapolitik från socialdemokratiskt håll, varav en initiativtagarna är Annika Åhnberg, före detta vänsterpartist och jordbruksminister i en av Perssons regeringar.

En mer marknadsliberal socialdemokrati, efterfrågas inom det nya nätverket. EU är ju i grunden ett liberalt fredsprojekt, vars visioner bygger på liberala ändamål, men faktum är att under våren 2005 efterfrågade ett gäng tunga sossar i debattartikel i DN en utarbetad europavision från sitt parti. Vilken önskades bli behandlad på partikongressen i Malmö samma år, men det blev som anat ingenting av med det. Varför ska det då bli en offensivare europapolitik den här gången? För att sossarna befinner sig i opposition de kommande fyra åren och vill visa EU-vänliga sympatisörer att de också har ett alternativ att erbjuda?
Svar: Det vore bra om så vore fallet, men det finns anledning att misstro det stora partiet även den här gången. Det behövs nämligen mer än en mandatperiod i opposition, för att ett parti som haft regeringsmakten i över 70 år, ska börja ifrågasätta sin egen politik och dess heliga kor.

Medan borgerligheten nu har fyra år på sig att visa att deras alternativ är bättre, än sossarnas, och har ett brinnande intresse för europasamarbetet, bör detta bana väg för en offensivare europapolitik. Vinner allianspartierna återigen valet-2010, för att de genomfört sina löften och för första gången visat regeringsduglighet, har de ytterligare fyra på sig att styra Sverige mot ett liberalare samhälle. Under tiden är det då bra om socialdemokratin dra lärdom och omprövar gamla käpphästar om till exempel: EU, globaliseringen, arbetsmarknadspolitiken, landstingen och beskattning av arbetsgivare och arbetstagare. Då får vi kanske, från och med nu, se ett liberalt systemskifte tolv år framöver och en förnyad socialdemokrati vinna valet 2018? Så gjorde Tony Blair 1997.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 07 okt 2006 23:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: