sourze.se
Artikelbild

Gör om skolvalet!

Under onsdagen avslöjade Ekot att eleverna på omkring 10 procent av landets deltagande skolor inte tilläts rösta på partier som inte var representerade i riksdagen.

Under onsdagen avslöjade Sveriges Radio Ekot att eleverna i en tiondel av de i skolvalet deltagande skolorna fick sina röster ogiltigförklarade om de röstade på Sverigedemokraterna eller andra partier utanför riksdagen. Detta kom inte direkt som någon överraskning för mig då vi i ungdomsförbundet fått flera rapporter om detta. Men det var mycket intressant att få det svart på vitt om hur utbrett detta organiserade valfusk varit. Utöver detta existerar det ett mörkertal. Alla skolor har inte rapporterat in sina resultat och rektorer har i media uttalat att orsaken till detta varit att man velat undvika en "debatt om valresultatet". Man kan ju spekulera vad denna oro beror på...

Precis lika väntat kan man också se ett samband mellan Sverigedemokraternas stöd och vilka skolor det är som förbjudit eleverna att rösta på partiet. Tittar man på tidigare ungdomsval så hade vi ett mycket högt stöd på flera av dessa skolor. De som arrangerat skolvalet är Ungdomsstyrelsen. Syftet med valet ska ha varit att försöka engagera ungdomar i demokrati och ungdomsfrågor. Detta har man utan tvekan misslyckats fullständigt med och detta demokratiska underskott har knappast kommit som någon överraskning för dem. Vi var i kontakt med dem i god tid före valet för att försöka förmå dem att behandla partier utanför riksdagen på samma sätt som man gör i de riktiga valen. Nämligen att distribuera valsedlar för alla partier som fått minst 1 av rösterna i något av de två senaste valen. Detta ville man inte göra utan den ansvarige för Skolval2006 hänvisade, hör och häpna, till resursbrist. Vi svarade dem att vi kunde bekosta tillverkning och distribution men vi talade för döva öron. Detta sammantaget med att vi, i de flesta fall, är förbjudna att besöka skolor och delta i den politiska debatten gjorde att vi på förhand visste att vi omöjligt skulle kunna konkurrera på lika villkor.

Och trots att röster på oss ogiltigförklarades, att vi inte släpptes in på skolorna och att vi inte fick ha våra valsedlar med i valet så nådde vi över fyra procent och hamnade på samma resultat som Kristdemokraterna. Det är ingenting annat än en stor succé.

På Sverigedemokratisk Ungdoms hemsida, www.sdungdom.se, har vi gått ut med krav på omval. Vi kommer också att rikta en skrivelse till Skolverket och Ungdomsstyrelsen samt anmäla samtliga valfuskande skolor till Justitieombudsmannen.


Om författaren

Författare:
Martin Kinnunen

Om artikeln

Publicerad: 05 okt 2006 11:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: