sourze.se

Eddie Meduzas "Röven 1" - en 80-talare att minnas

Rocka röven av svenska folket. Rocka röven av Karin Söder.
Ett religiöst verk skall behandlas.

Errol Norstedt dog härom året. Dom sa att han krökade ihjäl sej, och det är säkert sant.

Dock skall man minnas honom som sitt veryfucking alter ego. Eddie Meduza, så var den gossens namn. Pumpaläns. Han gjorde en longplay i början av åttio som heter "Röven 1" Den är helt igenom rumsren. Här finns inte "Den runkande munken" och andra perversa åthävningar, utan här är det helnykter populärmusik när den är som bäst. Det är samhällskritik och ren provokation, under ett paraply av rockmusik. "Volvo" handlar om en kille med en jänk som hatar familjebilar, men som tjackar mutta i och med att han skaffar en Volvo. "Torsten hällde brännvin i ett glas åt Karin Söder" behandlar Torsten Bengtssons lördagsstängda systembolag. Här borde Sourzes skribenter lyssna och lära. Det är poesi på mycket hög nivå. Flerstegsrimmen haglar:
"Där i bleka morgonljuset, såg jag stora riksdagshuset. Framme där på trappan, såg jag nånting mystiskt. Torsten hällde brännvin i ett glas åt Karin Söder, söder, söder.."
Eller när han sjunger om sin gröna termos som han köpt i Målilla. Det är Konsumentupplysning a la Sverker Olofsson:
"När jag slog i kaffe, gick den uti tusen bitarrrr" Eddie har dock köpt termosen i en bra affär där man har garanti på gröna termosar. Speciellt de som är "gröna, som sommarens grääs"

Jag känner att jag vill slå ett slag för denna skiva som har tjugofem år på nacken. Det är nog en hel del av dagens ungdom som annars inte kommer att lyssna på en av våra största poeter och livsnjutare. Eller som han själv sa:
"Nu så faller löven, det går så väldigt fort, jag står och kliar mej i röven, och får ju inte något gjort"

Nästa gång ska vi titta närmare på "Byhåla 2, eller kanske Kramgoa låtar 3"


Om författaren

Författare:
Pär Eriksson

Om artikeln

Publicerad: 04 okt 2006 11:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: