sourze.se

"Yttrandefrihetsmässan" är över

Temat på årets bokmässa var "Yttrandefrihet". Det lät nog så vackert men hur är det egentligen ställt med den saken?

Jag läste inte för så länge sedan en artikel av Johan von Holstein osäker på stavningen här på Sourze. I artikeln klagade han högljutt över att artikeln egentligen skulle ha givits ut i Metro. Men de vägrade att trycka den. Trots att Johan hade varit en av deras krönikörer under en tid.

Men vad får du egentligen säga eller skriva? Allt? Nej det får du inte. Du får inte såra en folkgrupp? Å andra sidan finns det kanske människor i en folkgrupp som skulle tyckt att det du sa eller skrev var rätt!

Du får inte ge dig på en enskild person och peka ut honom eller henne som skyldig. Borde vara självklart!
I Putins Ryssland känns det som att demokratin sakta men säkert pyser ut som luften ur en ballong.

Makten å den goa,lulliga, härliga, ljuvligt söta makten. Den som en gång bestigit dess tron släpper ogärna ifrån sig platsen i navens mitt. I en del fall ljuger, fuskar och till och med mördar män för att få behålla dess sötma på tungan.

Därför är det fria ordet en livsviktig funktion i ett samhälle.
Det är klaffarna i hjärtat, blodet som strömmar genom en levande kropp, vattnet i öknen. Men varför slåss vi inte hårdare för det?

Påven läste upp en text från 1600-talet där islam utpekades som en religion med svärdet som dess talande tunga och det blev genast ett ramaskri i den islamska världen. Påven rusade upp i bönstolen och bad så hemskt mycket om ursäkt! Varför?

Tänk om det tyska folket skulle löpa amok varje gång någon talade om andra världkriget och Hitlers bödlar! Då hade de inte fått gjort något annat!

Tänk om katolikerna skulle uttala dödshot och kasta bomber varje gång det dyker upp en TV-serie där det skämtas om katoliker och påven förlöjligas! Då skulle de inte få syssla med så mycket annat!

Tänk om israelerna skickat missiler för varje nidbild och smutskastning av judendomen som dagligen trycks i tidningar i olika delar av världen. Då hade det tredje världskriget redan varit i full gång.

Jag efterlyser mycket mer utbildning i skolor och av de ledare i världen som säger sig stå för yttrandefrihet. De ledarna ska alltid inleda sina tal vart de än befinner sig i världen med orden:

Får inte det här landets folk yttra sig i de ämnen de tycker är viktiga är det ingen ide att jag som förespråkar yttrandefrihet och demokrati besöker er igen, herr/fru President/Premiärminister! Men om Ni bjuder mig igen och ni har införlivat orden demokrati och yttrandefrihet i era lagar kommer jag mer än gärna på återbesök! Tack för mig!

Men i praktiken ser det annorlunda ut! Alla länder gör affärer med varandra. Och som bekant är pengapungens makt mycket större än det fria ordet!

Därför kommer inte yttrandefriheten att bli större i världen utan tvärtom! Så upplever jag det i alla fall.


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 25 sep 2006 14:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: