sourze.se

Idol 2006 - "Johan klarar max två veckor till"

I gårkvällens startfält såg jag ingen stjärna, och med den inställningen började kvalprogrammet för fjärde gången.

Min mamma sa idag att jag är för taskig i mina artiklar och att jag skulle vara minst lika jävlig som Breitholtz om jag satt i juryn. Dessutom tycker hon inte att jag ska klanka ner på Sanna och Mogge, då det faktiskt är deras första vända som programledare. Jag vet inte om det är sant, har inte följt deras karriärer speciellt enträget. Men jag vet att Mogge alias Masayah släppte en underbar låt för ett antal år sen, jag vet att Bråding spelat stor roll i en hyllad svensk film och jag vet att man ska hålla sig till det man är bäst på. I kvällens startfält ser jag ingen stjärna, och med den inställningen började kvalprogrammet för fjärde gången.

ERIK. Heaven/Bryan Adams- Detta är alltså fjantcoverbandsångaren med pannbandet och utseendet, som rök förra veckan och nu fått en ny chans i och med Anders Rydströms hastiga avhopp. Erik var alltså juryns första reserv. Jag förstår det valet, och när det i inslaget visas vilken låt han ska sjunga är min första tanke att han är klar. Om du ser bra ut och sjunger bra, och kör den låten; då går du helt enkelt vidare. Och visst gör han låten bra. Vackra, rena toner, följsamt och otvunget. Snyggt framfört. Inget hallelujah-moment, men med beröm godkänt.

ROBERT. Yesterday/The Beatles - Jag hade glömt bort Robert. När inslaget visades med hans version av Ne-Yos "Sexy love" på sin första audition, så mindes jag. Grym dansare och härlig pojkbandsröst. Så väljer han den här låten. Min morfar älskar den här låten. Röstar min morfar? Nej. Mer behövs egentligen inte sägas. Han valde fel låt, och jag är stensäker på att med någon Michael Jackson-låt och lite sköna moves hade han blivit svårslagen i kvällens tävling. Nu så dog han.

NOEL. My Immortal/Evanescence - Jag fattar inte låtvalet, jag kan inte för mitt liv förstå. Om man bara går in med en hyfsad sångröst i den här tävlingen så måste man, precis som Sara gjorde, välja en låt som belyser kvalitéerna och får folk att glömma det negativa. För att kunna göra det, så måste man naturligtvis vara medveten om sina begränsningar. Kanske är det Noels problem, jag vet inte. Utöver det är Noel dessutom tråkig att titta på och har inget uttryck värt att nämna. Bort och usch, falska toner och så klart o-vidare att dom lika gärna kunnat skicka hem honom innan röstningen var officiellt avgjord.

JONAS. One/U2 - En av världens bästa låtar med en av världens mest välrenommerade sångare. Med mina tidigare erfarenheter av "Snäckan" färskt i minnet bävade jag inför framträdandet, och är säker på att många tittare gjorde det med mig. "One" är helt enkelt lätt att slakta. Som tur är gjorde Jonas en helt egen version av låten, så pass långt från den ursprungliga och även den omgjorda varianten med Mary J. Blige att det faktiskt blev ganska bra. Jonas är rocker ända in i själen, ända ut i fingertopparna och levererar väldigt bra med tanke på hans ursprungliga kapacitet. Borde gå vidare, men är ganska säker på att han ryker fort i finalomgången. Fast visst kan man hoppas att musikaliteten sträcker sig så pass långt att han fixar att göra om renodlad, slätstruken pop till snäck-rock.

JOHAN. Hero/Enrique Iglesias. - Jag tänker fatta mig kort. Det är möjligt att Johan gör låten bättre än originalet ingen bedrift och det är möjligt att han charmar sig in i folkets hjärtan genom sin comeback i år enda förklaringen. Men han är inte bra. Han gör ett helt okej framträdande med den här banalt smöriga skitlåten, men jag vill varken höra eller se mer. Han är INTE Idol 2006, och jag är helt chockad av juryns superlativhagel över huvudet på den här killen. Han är så indränkt i lovord, så kärleksfullt egosmekt att uppblåstheten säkert ger honom problem att komma ut genom dörren. Min enda tanke är - Han kan inte, får inte gå vidare.

Min gissning ligger på Erik och Jonas. Den tredje som möjligtvis kan ta en plats bland sista topp tio är Johan, de andra två är solklart borträknade.

Johan vinner med rungande 52 procent, nära en jordskredsseger som den Darin tog hem 2004 med "Beautiful". Tvåa kommer Jonas, med blott 17 procent av de totala rösterna, och bägge är alltså direktkvalificerade till finalomgången. Jag river mitt hår över tittarnas beslut, men tvingas såklart att acceptera det. En av två är väl godkänt. Johan blir den första bland de sista tio som kommer möta rejält motstånd från min sida när han äntrar scenen nästa vecka. Har väldigt svårt att se att han vare sig fixar pressen eller lyckas hålla sig kvar längre än två veckor. Men vi får se.

Imorgon väljer juryn ut sex av tolv som inte gått vidare, och skickar de raka vägen upp på scenen i direktsändning. Deltagarna får alltså veta resultatet samtidigt som vi tittare får veta det. Här är juryns chans att påverka, och jag ska säga redan nu vilka jag tror dem väljer: Emma, Cissi, David, Erik, Cosima och Robert. Patrizia skulle möjligtvis kunna knipa Cosimas plats, men hennes framträdande var mycket sämre och dessutom är hon svårare att tycka om. De enda självklara är Emma och Cissi, men om jag läst juryn rätt så gör de resterande fyra dem sällskap. Jag själv är halvt splittrad, men mer om det imorgon.

Tack och hej!


Om författaren

Författare:
Cim Efraimsson

Om artikeln

Publicerad: 22 sep 2006 00:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: