sourze.se

Fadde, att du vågar!

Fadde var under tio årst tid vakt på innekrogarna på Stureplan. Nu berättar han hårresande historier.

Alla som varit inom restaurangbranschen jag har vet vad tillståndsmyndigheten är för något. Det är tjänstemän som ska tillåta din pub, restaurang eller bar att servera sprit.

Som bekant är Sverige ett land där det dräller av tjänstemän inom många kategorier. Som restaurangägare betalar du varje år avgifter för eventuella besök av hälsovårdsmyndigheten. Du kanske inte får ett besök men du måsta ändå betala!

I Stockholm heter chefen för tillståndsenheten Ann Hilmersson. Till henne har Fadde serverat vodka Redbull, gratis. Det beslutet var taget av Faddes chef.

Alla som är medvetna vet att runt Stureplans krogar på helger och även andra kvällar är det rajtantajtan. Blåljus är inte ett ovanligt inslag. Krogarna är kändisarnas kindergarten!

Fadde berättar också om att kokainet flödar kring de berömda krogarna. Samtliga krogar leds av en styrelse kallad Sture kompaniet gruppen. Ägaren ville inte bli intervjuad i TV programmet Insider. Han skickade en ung man men flackande ögon.

Två andra vakter som tidigare arbetat inom Sturekompaniet berättade att Ann Hilmersson ofta varit kraftigt berusad vid sina besök på krogen. En gång var en person i hennes sällskap så packad att han hängde runt en stolpe och kunde inte ta de futtiga stegen in till restaurangen.
Vakten gjorde exakt det han blivit tillsagd att göra enligt tillståndsenheten. Han vägrade dem inträde med motiveringen att de var för berusade.
Ann Hilmersson accepterade inte detta utan talade väldigt tydligt om vem hon var och vilken makt hon förfogade över och krävde att bli insläppt. I rädsla för repressalier släppte vakten in dem.

Fadde fick också frågan varför han inte har berättat om det här tidigare. Svaret var också förståligt. När du är uppe på karusellen åker du bara med. Du tänker inte utan gör som alla andra. Till slut orkade inte Fadde åka karusell utan hoppade av.

Insider på TV3 visades ett mycket gripande inslag. Det var en man ursprungligen från Turkiet, tror jag. Han ville förverkliga sin dröm. Hans dröm var att starta restaurang. Han hade fått utmärkelser som kock. Han kom över en biljardhall och började bygga om. Han arbetade, arbetade och arbetade. Men servera sprit fick han inte. Varför? Lagen säger att den som ska stå för rättigheterna får inte ha varit lagförd för brott. Det inbegriper även t.ex olovlig körning. I mannens fall var det en skilsmässa som inte hade avslutats med en handskakning utan bråk och stormiga gräl. Vilket fick till följd att han anmäldes av sitt ex och blev dömd för misshandel.
Det är helt okej för mig att någon som gör sig skyldig till misshandel blir dömd och åker i fängelse. Men sedan då?

Men är det inte meningen att när man har avtjänat sitt straff ska få en chans till ett normalt liv? Vad är det för ett jävla sätt! Man har sonat sitt brott, som det så vackert heter. Betyder de orden ingenting?

Mannen var förtvivlad över att se skulderna växa trots att han slet i sitt anletes svett. Till slut ansökte mannens sambo om att få vara ansvarig för utskänkningstillståndet. Hon hade aldrig varit straffad. Hon fick också avslag med motiveringen att hennes sambo skulle arbeta i restaurangen och han var som bekant straffad!!!!!

En dag orkade inte mannen längre. Ställde en videokamera i biljardhallen och bestämde sig för att filma sitt eget självmord! Han gick omkring och grät och förbannade de svenska myndigheternas beslut. "Ni har tagit mitt liv ifrån mig" - skrek han in i kameran. Sekunderna senare var han död. Han hängde sig i en elkabel!

Kanske satt chefen för tillståndsenheten, Ann Hilmersson i samma stund och lät sig bjudas på gratis sprit på Spy bar?

I vårt land finns knappt någon korruption!

I vårt land finns det knappt någon som tar emot mutor!

I vårt land finns det inga restaurangägare som betalar pengar för skydd till Bandidos eller Hells Angels!

Varför tror jag inte på dessa tre påståenden? För jag vet att så inte är fallet. Restaurangbranschen är sjuk. I början av 70-talet fick den småbakterier och insjuknade i korta perioder. Idag ligger den på dödsbädden!

Vem är då skyldig till att ha spridit den dödliga sjukdomen?

Jag hoppas att Fadde har skrivit ner alla sina upplevelser och förvarar manuset på ett säkert ställe. Men jag ger honom ett ord på vägen: Modig!


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 22 sep 2006 13:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: