sourze.se
Artikelbild

Skulle du städa för 80 kr/tim?

De flesta svartarbetande städerskor tar mellan 100 - 150 kronor i timmen svart. Den lönen är dom verkligen värda. Den som betalar lägre för dessa tjänster är snåla.

Det är tufft att städa i andras hem. Det inte som att gå till ett vanligt jobb där du kan ta lite pauser då och då och kanske stanna i korridoren och prata med en kollega. Nej, här kämpar du i ditt anletes svett.

Nu när alliansen ska subventionera de hushållsnära tjänsterna pratar man om en timlön på 150 kronor i timmen. Till arbetsgivaren. Vad blir det då kvar? Ja, kanske 80 - 90 kronor i timmen FÖRE skatt. Hur många hem orkar man städa på en dag?

Hur gör du själv? Jag brukar städa på söndagen. Det kanske tar 1 ½ timme. Man gör det en gång i veckan. Mycket går på rutin - sitt eget hem känner man ju och måste inte vara lika försiktig som i andras hem bland fina glasföremål och ömtåliga möbler. Nästa gång du veckostädar ditt hem kan du ju fråga dig hur det skulle vara att hänga på dig handväskan och gå upp till grannarna och fortsätta - sen till nästa - och nästa, nonstop. Utan att få betalt för tiden det tar att ta sig till olika hushåll.

Varför ska städjobb som är så jobbigt, värderas så lågt? Jag menar - vad kostar en hantverkare som kommer hem till dig för att fixa ett rör eller måla eller vad det nu kan vara? Ja inte får han 80-90 kronor i timmen före skatt i varje fall.

Det kanske skulle bli bättre om alla som nu ska hem till Alliansröstare och städa skulle kunna starta eget och i varje fall få pengarna själva. Men så kommer det ju inte bli. Det kommer att sitta smarta personer som gör sig en mellanhacka på dessa städtjänster. Tyvärr.

När Maud Olofsson pratar om "tänk vad skönt om det vore städat när du kommer hem en fredagskväll". Så adresserar hon ju inte direkt de som ska utföra dessa städtjänster. Hon vänder sig till kvinnor som också sköter markservicen hemma. Det är synd om dom. Men hon verkar inte tänka riktigt på hur synd det ska bli om dom som ska utföra dessa städjobb. När Maud Olofsson fick frågan "vem som städar i städerskans hem" svarade hon "vem målar i målarens hem"? Jo Maud, men målaren tjänar bättre än 80-90 kronor i timmen före skatt och har kanske råd att ta några timmar i veckan att måla sitt eget hem. Dessutom målar han kanske inte sitt hus varje vecka.

Många hårt arbetande skattebetalare anser säkert att många arbetslösa bara går och dräller och drar pengar från a-kassan. Då kan dom väl lika gärna städa hemma hos mig, resonerar dom kanske. Jo, och det ligger väl något i detta. Men dom som ska utföra dessa städtjänster ska f-n ha en SKÄLIG lön för detta. Hur mycket är då en "skälig" lön? Jag tycker de svarta marknadskrafterna tydligt visat att den som städar andras hem är värda minst 150 kronor efter skatt.

Man kanske kunde göra ett test. Sätt alla fyra ministrar att städa i andras hem en månad utan någon annan inkomst. Så kan dom väl efteråt förhandla sig fram till en lagom timpenning.

Länk: annadrangel.bloggagratis.se


Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 20 sep 2006 08:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: