sourze.se
Artikelbild

Mellanslags-tangent för tonårsmystik

En pool, en varg och en trött snäll gubbe är lika med Lady in the Water

Titel/land: Lady in the Water, USA
Regi/manus/producent: M. Night Shyamalan
Genre/speltid: Thriller/drama,
Skådespelare: Bryce Dallas Howard, Paul Giamatti m.fl.
Betyg: G-

Så var det dags för ytterligare en saga för vuxna. So far so good. Men med smart undertext och skimrande skådespelarprestationer? Nej, knappast. Att Giamatti som medverkat i lysande rullar som "Sideways" och "American Splendor" känns här väldigt främmande…

Lady in the water utspelar utanför Philadelphia där fastighetsskötaren Cleveland Giamatti en dag upptäcker att en havsnymf lever i hyreskomplexets swimmingpool... Story Howard kommer från "den blå världen" och kallas för narf. Av någon oförklarlig anledning måste den bleka narfen återvända till sin drömvärld innan det är för sent. Hemfärden är dock inte helt problemfri. En sorts varg, som kallas för scrunt, vaktar Story med avsikt att döda henne då hon är en utvald lady bland alla narfer.

Den snälle vaktmästaren Cleveland som egentligen är en ledsen läkare som förlorat sin familj tar hjälp av de övriga hyresgästerna som alla begåvats med olika egenskaper skapade för att just kunna hjälpa narferna i kampen med scrunterna. Även så kallade tartuics grymma gröna apor i träden blottas i filmens slut och en örn kröner verket som säkerligen kommer att uppskattas för publiken mellan tio och femton år.

Shyamalan oscarnominerades 1999 i kategorierna bästa regi och bästa manus för "Sjätte sinnet" och regisserade därefter filmerna "Unbreakable", "Signs" och "The Village". Alla har väl varit helt ok utan att lämna några större spår i filmhistorien. Onekligen är dock Shyamalan en begåvad ung man som skriver manus, regisserar och producerar, mer än de flesta filmskaparna idag klarar.

Denna gång känns det som om Shyamalan själv inte riktigt tror på sitt manus och försöker hindra eventuell kritik genom småroliga oneliners om filmens värld och dess recensenter. Synd på en film som hade potential att kunna vara en riktigt spännande film om man höjt åldergränsen, satsat mer på specialeffekter, styrt upp manus och tillåtit fler skräckmoment.

Jag hoppas att Lady in the water är en mellanslagstangent för tonårsmystikern M. Night. Shyamalan.


Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 19 sep 2006 22:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: