sourze.se
Artikelbild

Mira Craig - sexig, djurisk, dramatisk

"Det är svårt att inte lägga märke till Mira. För det första är hon väldigt vacker. För det andra strålar hon av den där x-faktorn som juryidioten i amerikanske Idol alltid gnäller om." Cim Efraimsson intervjuar Mira Craig för Sourze

Mira Craig kommer in genom dörren på Bonnier Amigo släpande på vad som ser ut att vara en jävligt tung resväska. Jag och min fotograf läs: pojkvän råkade komma dit en halvtimme för tidigt och sitter därmed redan i de löjligt bekväma skinnfåtöljerna när ms Craig äntrar rummet. Det är svårt att inte lägga märke till Mira. För det första är hon väldigt vacker. För det andra strålar hon av den där x-faktorn som juryidioten i amerikanske Idol alltid gnäller om. Hon har en fantastisk, oförställd karisma.

- Hej Mira! Hur var spelningen igår?
- Den var rolig, annorlunda. Jag är ju ganska okänd här i Sverige, så folk känner inte till mina låtar. I Norge så hoppar och skriker alla, men publiken igår var lugn.

- Berätta om din musik, vad karaktäriserar den och dedikerar du dina låtar till någon speciell?
- Oj, jag har så otroligt många olika influenser. Melankoliska tribalrytmer, norsk folkmusik, karibisk folkmusik, bounce, krunk.. Massa olika musik! Ibland skriver jag bara texter utifrån en idé, men "Headhunted" handlar lite om en kille jag var tillsamman med. Han visade sig vara ett asshole, så jag dumpade honom, hehe. Då kom jag på "Ive been firing, and now Im hiring".

- Hur startade ditt intresse för musik?
- När jag var 12 år jobbade jag för ett ungdomsprogram på TV. Där sjöng jag och dansade till någon annans musik. Där fick jag smak för artistlivet, och för att skriva och producera min egna musik. Jag började väl skriva själv när jag var 15 ungefär.

- Vad har du för förebilder inom musiken?
- Neptunes, Timbaland, Andre 3000, Organized Sounds, Ludacris.. Det finns så många.

- Anser du dig själv vara en förebild?
- Ja, för unga tjejer, absolut. I Norge blev jag faktiskt precis tilldelad priset för årets bästa förebild. Jag tror det har mycket med att göra att jag har ett eget crew, att jag producerar min egen musik. Jag är stolt och stark, och i och med att jag är så kurvig är jag ett sunt ideal. Skulle aldrig banta eller nåt sånt.

Mira Craig är förhållandevis okänd i Sverige. Uppväxt i Japan, Norge och USA och med lilleputtlandet Trinidad i sitt hjärta har hon plockat influenser från alla möjliga håll för att skapa den musik hon vill skapa. Eller "laga" som hon klingar fram på modersmålet.

- Hur var din uppväxt?
- Härlig. Jag vet att jag fått chansen att uppleva saker som inte andra får. Jag har bott både i Oslo och i Baton Rouge som ligger i Louisiana, USA och jag är säker på att det har format mig till den person jag är idag.

- Med tanke på Norges mer konservativa läggning, är det inte en väldig skillnad mellan länderna?
- Jo, absolut. I Oslo ser man alla raser, alla olika hudfärger. Baton Rouge är väldigt country, you know. Där var det helt enkelt svart och vitt. Jag gick i all black school när jag bodde där, och jag kände bara en vit människa förutom min mamma. Det är bara så det är.

- Är det inte svårt att vara sig själv under sådana omständigheter?
- Jag är alltid mig själv, men visst brukar man andra sidor av personligheten. I Norge är det inte lika socialt utåtriktat, jag kan tänka mig att det är ungefär likadant här i Sverige också. När man går på bussen i Norge försöker man leta efter det sätet där det inte sitter någon liksom, undviker människor liksom skratt. I USA så hejar man på alla och börjar snacka med folk man inte känner på gatan.

Öppenhjärtiga USA har behandlat Mira mycket bra. Nyligen kunde videon till "Headhunted" ses under rubriken Fresh på amerikanska MTV, och hiphopkungen Snoop Dogg droppar Miras namn i allehanda amerikanske tidningar.

- Så varför gillar Snoop dig så mycket?
- Haha, jadu, han ringde mig en dag och sa att han ville jag skulle komma till USA och spela in en låt med honom. det är inte som att man tackar nej i det läget, så jag åkte dit.

- Det måste vara en oerhörd bekräftelse som artist när någon så stor gillar ens musik?
- Ja, absolut! Det är helt fantastiskt att han pratar bra om mig i tidningar, och Wyclef gör samma sak, det är grymt!

- Vill du bli etablerad i USA i framtiden?
- Alltså, jag vill bara fortsätta. Göra flera cdskivor, släppas i flera länder, jag vill ge ut i Japan, Sydafrika och USA. Haha, stora ambitioner, jag vet. Jag har ju haft en hit i Trinidad redan. Men vi får se, man måste ha hjälp och kontakter om man ska kunna ge ut i USA exempelvis.

- I Sverige nu är det mycket snack om sexhysterin som tar över ungdomars liv, osv. Som kvinna och artist, känner du att musikindustrin är sexinfekterad?
- Visst finns det sexhysteri i musikbranschen. Men man måste se på det från ett annat perspektiv. Om låten är väldigt party and club, så ser inte jag något fel i att videon utspelar sig på en klubb med lättklädda damer. Det ska ju vara dans i en video, och tjejer är bst på att dansa. Sen är det en annan sak om texten inte har något att göra med fest. Det måste vara en rolig och originell idé för att det ska funka.

- I videon till "Headhunted" är du själv väldigt lättklädd och väljer att dansa utmanande - till en text som inte har någonting att göra med fest. Är inte det lite dubbelmoral?
- Jag har fått kritik i Norge för att jag anspelar för mycket på sex. Jag vet att jag är lättklädd och så, men enligt min åsikt så hade det inte spelat någon roll ifall inte musiken varit bra.

- Du måste ha stött på folk som vill förändra dig både på insidan och utsidan - Hur hanterar du det?
- Jag bryr mig inte. Jag producerar min egen musik, syr mina egna kläder. Folk har kallat mig control freak, men jag är bara väldigt mån om mitt image och mitt sound; jag vill inte ses som för slutty, eller för dum. Och när det gäller utsidan. Jag vet en tjej i Norge, en så kallad glamourmodell. Hon har ett stort ärr över bröstkorgen, och eftersom hon är basically naked på alla kort hon tar, måste dom retuschera v a r e n d a bild. Fattar du hur mycket pengar det kostar? Jag låter mig inte retuscheras, det är för dyrt skratt.

Och med dom orden behövs det inte sägas så mycket mer. Albumet "Mira Mira" släpptes här i Sverige den sista augusti, och innehåller både "Headhunted" och den andra hiten "Boogeyman". Jag tycker verkligen du ska vara med och upptäcka Mira Craig i takt med att resten av världen gör det.

Foto: Per Heimly


Om författaren

Författare:
Cim Efraimsson

Om artikeln

Publicerad: 08 sep 2006 09:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: