sourze.se

"Kapten på sitt eget skepp"

Maria Von Heland utforskar internetdejting i "Sök"
sjuksköterskan Lisa börjar internetdejta. I "Sök" medverkar skådespelare som Amanda Ooms, Lia Boysen och Mikael Persbrandt. Sourze träffar henne.


Sourze - Du arbetar och bor i Tyskland vanligtvis, vad är skillnaden i att arbeta med regi i Sverige jämfört med Tyskland?

Maria Von Heland - Som regissör är man kapten på sitt eget skepp - skillnaden är marginell. Vi har världens bästa skådespelare i Sverige, och jag har haft äran att jobba med många av de mest otroliga.


Sourze - Hur fick du idén till filmen?

Maria Von Heland -Väldigt många människor omkring mig som var i den situationen, främst kvinnor. Man växer upp med sina kvinnliga kompisar och så kommer den där tiden då alla börjar bli 38. Och så plötsligt finns de som har familj och barn och de ensamma och de blir sårbara. Det är en svår tid, inte för att alla människor måste skaffa barn för det är livets mening. Det blir lite patetiskt också. Men vi växer upp i en värld där alla säger "när du blir stor och får barn" eller "när du gifter dig." Det är djupt rotat i oss, och som kvinna man står där; "ska jag skita i det eller ska jag lösa det här?". Lisa Söks huvudperson försöker hitta mannen som kan ge henne mamma pappa barn enheten, hon har en dröm om den äkta kärleken.

Sourze - Hon är en ganska komplicerad person med en svår bakgrund; taskig barndom, en gammal ungdomskärlek…

Maria Von Heland - Hur många personer har inte den bakgrunden? Hon är rätt normal och mänsklig, skuren ur verkligheten…

Sourze - Har Lisa någon verklig förebild?

Maria Von Heland - Nej, rollen skrevs för Amanda, jag började med henne och hittade på Lisa. Det är inte ovanligt för mig, jag gjorde samma sak med Vera, Lisas bästa vän som spelas av Lia Boysen.

Sourze -Vad det svårt att få med Mikael Persbrandt?

Maria Von Heland -Med Micke är det ju alltid en massa snack innan det blir någon verkstad, men han är ju fin han med...

Sourze - Lisa chattar med en person som kallar sig "Casper" på nätet. Jag fick associationen om Spöket Casper, vad det medvetet?

Maria Von Heland - Ja, Casper är ett spöke, men han är också en voyeur. Jag tror att det är ganska vanligt att man bygger världar kring människor som man aldrig träffar, människor som får en kick av att skriva erotiska mail.
Men jag försöker också säga med filmen att livet inte blir så lätt bara man har man och barn, det kan gå snett ändå.

Sourze -Nej flera figurer i filmen som är gifta med barn har det inte så ändå.

Maria Von Heland -Nej det är ett helvete att leva! skratt Jag försöker ge alla figurer en chans att försvara sig, till och med filmens värsta skitstövel får ett försvarstal.

Sourze -Du försöker visa alla dina karaktärer i ett förlåtande sken?

Maria Von Heland - I ett humanistiskt sken i alla fall! Jag är humanist, inte moralist...

Sourze -Kan du berätta om ditt nästa projekt?

Maria Von Heland - Lia Boysen som är en fantastisk skådespelerska ska spela med tillsammans med Pernilla August i min serie för SVT "Den som viskar"

Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 06 sep 2006 00:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: