sourze.se

Linda Rosing for President

Linda Rosing är Sveriges okrönta humordrottning. Hennes Unika Parti det roligaste som hänt Sverige på mycket, mycket länge.

Jag är den första att erkänna att jag var skeptisk och något undrande över det nya partiet som dök upp på politikerarenan. Vad ville dem och framförallt varför fanns dem överhuvudtaget? Unika Partiet. Bara namnet gav ju upphov till allehanda lustiga kommentarer men efter att ha gjort en djupdykning i partiets partiprogram och klickat mig igenom deras hemsida så är jag nödgad att krypa till korset. Unika Partiet är helt genialiskt! Dess blotta existens är en känga åt allt vad mossig svensk blockpolitik heter och jag misstänker att alla som sysslar med humor i Sverige idag nog måste erkänna sig besegrade. Linda Rosing är något av ett humoristiskt geni och hennes Unika Parti är det roligaste som hänt, inte bara svensk politik, utan hela humorscenen på mycket länge. Jag har nog inte skrattat så mycket på så länge som när jag läste igenom deras valmanifest och klickade runt på deras hemsida.

De har skickligt byggt upp den så att det skulle kunna vara vilken trist myspace-sida som helst. Deras URL skulle lika gärna kunna vara lindarosing.se och det enda som visar på att det faktiskt är en partipolitisk sida är att det fattas en länk till "bildgalleriet" där man kunde fått titta på pixliga foton av Linda på stranden från diverse olika charterresor. Det är kankse något som kommer. Vem vet.

Den sarkastiska och ironiska karaktären på sidan går inte att ta miste på. Speciellt inte om man klickar på fliken med länkar där de lagt upp partiets sponsorer. Hittills bara en enda men den säger också allt; "Mashop,se - skaffa din egen livvakt 179 kr/st". Jag betvivlar att något roligare skulle ha kommit från ett brainstormningmöte med Killing gänget, Hasse och Tage och Hipp Hipp killarna.

Om vi nu tar och lämnar den roliga hemsidan och tar oss en titt på deras partiprogram så blir man inte heller där besviken. Inte är det någon mossig, trögläst lunta utan ett riktigt roligt och uppiggande dokument. Redan inledningen är hysteriskt rolig:

"En stor del av Sverige befolkning mår dåligt och känner sig orättvist behandlande - Unika Partiet vill synliggöra det som makteliten inte velat peka ut"

Det är humor. Det är ironi. Det är riktigt roligt och dessutom felstavat. Längre ner kan man läsa att "Förstatliga elmarknaden, det har inte varit en lyckad privatisering." Så det är bara för alla elbolag som poppat upp att klappa igen. UP har sagt sitt i frågan. Hur det ska göras står givetvis inte. Det är bara ett konstaterande. Likadant är det med fastighetsskatten som ska avskaffas: "Det ska inte vara dyrt att bo och fastighetsskatten är orättvis då din bostad inte skapar en inkomst för dig att leva på."

Ironin går inte att ta miste på. Den är nästan övertydlig eftersom att det inte någonstans står hur alla dessa reformer ska finansieras eller genomföras. Skaparna bakom denna sida och detta parti borde snarast ge sig till känna så att vi alla kan hylla dem för deras genialitet och sarkastiska inslag under detta trista och förutsägbara valår. Detta är ett briljant humoristiskt grepp, för hemska tanke - de kan väl inte mena allvar?


Om författaren

Författare:
Jenny Grewdahl

Om artikeln

Publicerad: 05 sep 2006 17:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: