sourze.se
Artikelbild

Destruktivt, tråkigt, pinsamt!

"Ikväll dog myten." Hammarbys supportrar är inte längre Stockholms kelgrisar!

Sedan Stockholmsderbyna i allsvenskan blivit det fotbollsmässigt största man kan uppleva inom Sveriges gränser har alla dessa matcher förlagts till Stockholms enda säkra arena: Råsunda. Detta för att supporterkulturen i Sverige blivit allt mer likt Englands under dess problematiska år under 80- och 90-talet då huliganer och uppgjorda slagsmål var vardag.

Det har länge varit AIKs och Djurgårdens supportrar som har varit stökigast och fått stämpel därefter, medan Hammarbys supportrar setts som snäppet mildare. Det är dags att ändra på den synen.

Att Råsunda är AIKs hemmaplan har alltid suttit som en vagel i ögat på Djurgårdens och Hammarbys supportrar. Hammarby har kämpat för att få spela sina hemmaderbyn på Söderstadion, deras hemmaborg, och troligen den arena i hela allsvenskan där det är bäst stämning och volym på läktaren sett över en hel säsong. De fick spela sina hemmaderbyn där från och med förra året och fram tills igår gick det bra.

Ni vet allt som hände och har säkert läst mer eller mindre om det i tidningarna beroende på hur intresserade ni är. Därför tänker jag inte återge vad som hände runt kvart över nio igår kväll. Däremot kan man lugnt konstatera att myten om Hammarbys supporters är död!

Uppenbarligen och lyckligtvis var det bara en liten klick av de supportrar vill heja fram sitt lag och uppleva den fantastiska känslan man får av att stå mitt i ett hav av allsång, som igår gick över gränsen och inrättade en egen privat nyårsafton på söderstadion. Men samtidigt är det även den där lilla gruppen människor som även finns i Djurgården och AIKs anhängare som gett dessa supportergrupper dåligt rykte. De som kallar sig fans men som egentligen borde hållas långt bort ifrån arenorna.
Eloge till alla i både Hammarby och Djurgården som snabbt tog kraftigt avstånd mot detta, och framför allt de poliser och vakter som lyckades få kontroll på läget hyfsat fort.
Visst kan man tänka "ja men vad ska dom säga då, självklart måste de ta avstånd." Visst, så är det, men inte desto mindre bör man lyfta fram de positiva krafterna i en så destruktiv händelse.

Jag hoppas, och tror, att Hammarby får ett kännbart straff för detta. Och jag tror även att det är nödvändigt för att de andra om var där mer sina barn, eller med kompisar för att se matchen, överhuvudtaget ska våga sig dit igen. Myten om Hammarbys supportrar dog igår. Mördarna är fortfarande fria, låt dem inte ta död på stockholmsfotbollen också.


Om författaren

Författare:
Olle Arnell

Om artikeln

Publicerad: 29 aug 2006 17:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: