sourze.se
Artikelbild

Långt ifrån Offside!

Komik och tragik i varm småstadsmiljö. Feel good-fotboll fungerar utmärkt med skådespelare som Jonas Karlsson.

Titel:Offside
År/land: 2006, Sverige
Språk: Svenska, engelska
Genre/speltid: Komedi/drama, 104 min.
Regi: Mårten Klingberg
Skådespelare: Jonas Karlsson, Göran Ragnerstam, Torkel Petersson, Brendan Coyle m.fl.
Betyg: VG

I Stenfors får ett fotbollslag i division 6 symbolisera kampen om överlevnad och social samvaro då pappersbruket lagt ned. Fotbollslegenden Duncan Miller kallas in för att styra upp förfallet men blir själv en del av tragiken genom sin alkoholism och tidigare lättsinniga liv. Denne reser sig dock och får laget att överleva, liksom bygdens hopp, genom hjälp av det betydligt bättre tjejlaget samt invandrarna i byn. Filmens huvudkaraktär, Anders, är en arbetslös, snäll hårdrockskille vars pappa, alkoholisten Boston, pensionerad skyttekung från Allsvenskan. Anders som dessutom har problem med sitt äktenskap och varit arbetslös i två år, gestaltas av det suveräne Jonas Karlsson som kan skratta, gråta och sucka mer trovärdigt än de flesta svenska skådespelarna just nu.

I rädsla för att åka ur serien och hamna i Korpen så satsar våra vardagshjältar allt de har även om det inte är så mycket. Fotbollsspelaren Tina Nordlund gästar Offside utan större framgång som skådespelare men småkul sidekick till Torkel Peterssons fetlagde raggare. Andra original som vi ska känna igen från småstaden eller byn är; prästen, raggaren, balkaninvandraren och Beckham-wannaben. Stereotypt? Ja, men ändå rätt träffsäkert. Dock utspelar sig nog inte manuset i södra Sverige utan egentligen i Norrland enligt vissa källor.

Oavsett kommersiell feel good-status och visst geografiskt tvivel är Offside en härlig film som förmedlar ödmjukhet och självironi, något alla mår bra av. Ser fram emot en uppföljare som fångar upp de lösa trådarna med jobb i Göteborg, återförenande med förlorad son och spirande raggarkärlek?


Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 28 aug 2006 12:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: