sourze.se

Sourze träffar Joachim Hedén

Joachim Hedén har debuterat med sin film New York Waiting. Filmen var på Robert De Niros Tribeca-festival och har blivit uttagen till Roms Internationella Filmfestival. Sourze har träffat honom.

Sourze: "Hur togs "New York Waiting" emot i filmfestivalen I USA?"
Jocachim Hedén: "Det kändes jättebra, filmen var med i en kategori som heter New York New York som är för filmskapare från New York eller för filmer som har anknytning till New York. Vi var lite spända för hur New York-bor skulle ta emot filmen, här kommer det en massa svenskar och gör en film om deras stad. Filmen är en kärleksberättelse, men den är också ett vykort från New York. Vi kände från första visningen att de gillade att se sin stad på det här sättet. Jag tror att det är därför att skildringar av New York de senaste åren varit så fokuserade på elfte september och allt som skett efter det. Men här kom vi med en liten romantisk film som skildrar den andra sidan på innan. Huvudpersonerna i filmen är ju också utomstående; de är bara på besök."

Sourze: "Det är sant, New York skildras ofta som en stor brottsplats."
Joachim Hedén: "Den sidan finns ju också. Men jag hoppas att du blev sugen på att åka till New York när du såg filmen?

Sourze: "Absolut! Du har själv regisserat och skrivit manus till filmen. Hur fick du idén? "

Joachim Hedén: "Fröet var funderingar om vad som skulle hända om man skickade biljetter till en gammal kärlek och tog chansen att stämma möte med henne. Jag bodde ett tag i Hollywood och det är många unga, ambitiösa människor som skriver där. Jag fick känslan att det bara handlade om j-a anamma och satte mig ner och skrev manuset på några dagar. Sidney i filmen väntar på sitt livs kärlek i New York. Filmens kärna är att det finns poesi i att våga tro på den stora kärleken, men det kommer till en punkt där man börjar förlora på det."

Sourze: "Filmens huvudpersoner Amy och Sidney är ganska olika varandra, han är romantisk och hon mer realistisk. Men de verkar lära sig av varandra?"

Jocahim Hedén: "Precis. Sidney är lite för romantisk, och Amy är å sin sida väl krass. Han blir lite mer praktisk, medan hon å andra sidan gör sin första romantiska gest."

Sourze: "Varför utspelas filmen i New York och inte Paris?

Joachim Hedén: " Det finns bara två städer i världen om man ska göra en sådan sak som Sidney gör; New York eller Paris. Jag talar inte franska, så det fick bli New York."

Eleni SchmidtOm författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 26 aug 2006 20:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: