sourze.se

Var i koranen ligger felet?

Islam, en av världens största religioner har problem. Vem kan lösa det?

Vad är det för fel på en religion som förvandlar vanliga anständiga människor till galna självmordsbombare? Att något är fel är övertydligt. Ända sedan den 11 september har islam diskuterats och i princip dissekerats. Experter har kallats in från alla håll och kanter. I mitt tycke finns det inget entydigt och vettigt svar. Muharrem Demirok c skrev på sidan 4 i Expressen att det kommer att skapas självmordsbombare i Sverige på grund av utanförskap.
Varför skulle det vara en anledning? Bara för att du är utanför samhället, vilket många kristna, judar, Livets ordare, Jehovas vittnen och ateister är, gör det inte dig till en massmördare. Du är inte beredd att döda oskyldiga män, kvinnor och barn. Men det är precis vad en del av islamisterna är, beredda att dö och dra med sig så många offer som möjligt.

I Storbritannien hade några av de tilltänkta självmordsbombarna sitt ursprung från välbärgade familjer.
En hade arbete som säkerhetschef på flygplatsen. En var biokemist med akademisk karriär. En kom från en kristen familj och konverterade till islam. Dessa män och kvinnor ansåg helt plötsligt att det liv som de levde i demokratins namn inte var förenligt med islam.

Men varför ska andra människor som fortfarande vill leva i ett fritt samhälle med lika rättigheter för män och kvinnor mördas? Är det ett sunt och mänskligt tänkande? En del kändisar försvarar, om än med små bokstäver exempelvis Hizbollahs agerande gentemot Israel. En del försvarar Israels. Om Israels premiärminister hade stått i en talarstol och lämnat det här budskapet till världens medier: "Vi kommer aldrig att tillåta att det ska finnas en enda levande anhängare av Hizbollah kvar på den här planeten". Vad hade hänt då?

Vi har hört den ständigt svartklädde diktatorn och mullan i Iran skrika ut sitt hat och sitt stöd för ett utplånande av staten Israel. Hizbollahs ledare instämmer högt och tydligt. Syrien står också med i samma kör och sjunger samma visa. Vad har då dessa stater gemensamt? De har en religion som heter islam och som styr landets innevånare.

I Sverige finns det i dag ungefär 400.000 muslimer. Hur många av dem älskar Hizbollah? Två av dem, ett syskonpar berättade om sin kärlek till Hizbollah helt öppet i svensk TV. Den unga kvinnan var klädd i en svepning med sjal. Ansiktet och händerna var det enda som syntes. Jamen vadå då, säger säkert många, hon får väl gå omkring i precis vad hon vill, vi lever ju i ett fritt land!

Ja, det är exakt det jag undrar över. För vi som är diade med demokrati och religionsfrihet vi tycker att det är okej med kortkort på flickor, vi tycker det är okej att älska sitt eget kön, att gå till valurnor vart fjärde år, att kvinnor inte ska misshandlas eller våldtas, att kort och gott, att alla människor har samma rätt att leva sitt liv.
Varför tycker inte samtliga muslimer som lever i västvärlden det också? Varför bor de i länder som Tyskland, Belgien, Storbritannien, Sverige samtidigt som de inte vill acceptera det västliga levnadssättet?

Till dags datum har jag inte träffat på en enda nunna som vill bli självmordbombare. Inte heller har jag sett ärkebiskopar med gevär i händerna. Ingen i Jehovas församlingar är massmördare. Många judar runt om i Europa är livrädda för att bli nedslagna och dödade. Därför avstår de från att gå till sina synagogor. Deras barn får inte bära synliga tecken som halskedjor med Davidstjärnan eller kippor. Rädslan kanske även finns hos dem som öppet vågar bära ett kors.

Jag vet att kristendomen var en fruktansvärd religion för ungefär 400 hundra år sedan. Då brändes kvinnor på bål. Men man visste inte bättre. Idag, år 2006, finns kunskapen om vad som är vett och sans. Jag säger inte att världen är problemfri. Inte alls. Det finns fortfarande orättvisor, från den fattige pensionären i Sverige till massmord på fattiga i Rwanda.

En del vill hävda att USA:s inrikes- och utrikespolitik är orsaken. Då undrar jag varför USA stöttar Jordanien.
Landet har inte några egna naturtillgångar men får exportera textilier till USA utan handelshinder. De får även ett visst ekonomiskt bistånd. Egentligen finns det inget västland som för en perfekt rättvis politik men det finns demokrati och yttrande- och religionsfrihet. Men den enda religion som fortfarande befinner sig på stenåldersnivå i mina ögon, är islam. Orsaken till islams stenåldersnivå offentliga avrättningar, stening av kvinnor m.m. kan inte enbart ha att göra med fattigdom. Kuwait, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Syrien, Qatar och Iran är länder som drunknar i oljemiljarder. Förenade Arabemiraten har inte egen olja men är världens största finanscenter med enorma tillgångar i form av pengar. Varifrån kommer de pengarna? Alla dessa länder styrs av islamtrogna män. Nej, jag tror inte på att det är utanförskapet som skapar självmordsbombare med tanke på att det finns över en miljard troende muslimer varav de flesta bor i ovannämnda länder vars rikedomar är enorma. Jag kan inte hitta någon vettig förklaring på varför just islam är religionen som utmärker sig med att skapa självmordbombare. Men jag skulle bra gärna vilja veta vad det är!

Den revolutionära rörelsen IRA. Irlands republikanska arme dödade katoliker och sprängde bort halva nordirland. Men vad jag minns åkte de inte till katolska Italien eller andra västländer och massmördade!

Själv är jag ateist och skulle aldrig ens komma på tanken att mörda andra för att de inte tycker som jag. Frågan kvarstår: Var i koranen ligger felet och hur ska det lösas.
Alla människor måste ha rätten att leva sitt liv utan att behöva bli sprängda i bitar i en tunnelbana, på en turistort, på en buss, allmän torgplats eller på sin arbetsplats. Det tycker i alla fall jag!


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 14 aug 2006 17:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: