sourze.se

Symptom, orsak och verkan!

I vårt samhälle som det ser ut idag ligger fokus till överväldigande del på symptom orsakade av fragmenterat tänkande där självklarheterna i begreppen "orsak och verkan" bortses ifrån intill dumhet!

Häromnatten tittade jag ner på golvet. Det hus jag bor i är byggt 1953. Efter drygt 50 år brukar det finnas fler hyresgäster än de som är formellt folkbokförda i aktuella fastigheter. I mitt badrum har jag några silverfiskar som bor under dörrkarmen och i vissa utrymmen under badkaret.

Mjölbaggar i skafferiet
För några år sedan upptäckte jag att jag hade mjölbaggar i müslin på hyllan i skafferiet. Efter en koll kunde jag konstatera att de spritt sig till vetemjöl, rågmjöl, grahamsmjöl och kort sagt allt de tyckte om att äta.

Mjölbaggar och silverfiskar är renhållningsdjur!
Min första reaktion var att jag förfasade mig över hur äckligt det var med baggar i mjölet. Det blev till att sätta igång med saneringen omgående. Steg 1 var att slänga alla mjölpaket och andra varor som mjölbaggarna frodades i. Steg 2 var operation: "fanatisk städning av alla skafferihyllor och andra hyllor där det stått matvaror". Idag har jag inte mjölbaggar i skafferiet ta i trä :- .

Min andra reaktion var och är att det är felaktigt att rikta negativa känslor mot oskyldiga djur. Råttor, silverfiskar och kackerlackor är renhållningsdjur. Var inte arg på dem. De utför bara sitt uppdrag som renhållningsarbetare. Så gör även gamar, korpar, flugor, kråkor, järv och andra asätare. Vi borde istället fråga oss varför de är där!?

Är sopbilar äckliga?
Tänk om du skulle bli lika äcklad när Ragn-Sells, Lise Lott Lööf eller någon annan renhållningsfirma kom på besök för att tömma din soptunna ...

Äcklad stod hon i trädgården och
såg på när äckliga Ragn-Sells tömde
hennes sopor i den vidriga sopbilen
som stank av sopor ... !?

Vem är äcklig?
Om du stod och beklagade dig över renhållningsarbetare skulle du antagligen bli stämplad som ett original i ditt bostadsområde. Fast egentligen ... är det någon större skillnad på att äckla sig över råttor, mjölbaggar och kackerlackor jämfört med ett renhållningsföretag? Mjölbaggar, silverfiskar och andra asätare är naturens renhållningsföretag! Om de finns på plats så finns det garanterat sopor att ta hand om! Vem är äcklig? Den som inte håller rent efter sig eller renhållningsarbetarna som bara gör sitt bästa för att städa upp??

Symptom, orsak och verkan
Symptom i ovanstående exempel är att det finns silverfiskar och mjölbaggar i din lägenhet. I detta fall handlar det om en handling orsak som inte utförts på tillfredställande sätt. Det har inte städats på rätt sätt. Denna uteblivna handling får som konsekvens verkan att det blir smutsigt och konsekvens av detta, i sin tur, blir att silverfiskar och mjölbaggar kommer för att städa. Råttor, kackerlackor, silverfiskar och flugor är alltså symptom på en underliggande problematik. För att få bort renhållningsdjuren måste orsaken tas omhand. I detta fall behöver det städas noggrannare och kanske mer regelbundet.

Ändra på receptet!
Hur vanligt är det inte att människor angriper symptom!? Symptomen är Alltid resultatet av en kedja skéenden med sitt ursprung bortom själva symptomet. Ibland på en helt annan plats. Det är alltid lättare att angripa symptomet eftersom det ofta är så uppenbart och konkret. I vårt samhälle som det ser ut idag är det många som inte vågar titta bortom det som är synligt för ögat under vedertagna koncept. Om du tar dig en hastig titt på resonemanget så ser du omgående att lösningen ligger i att ändra receptet.

Exempel på symptom
Exempel på symptom är drogmissbruk, kriminalitet, lögner, höga sjukskrivningstal, maktmissbruk, ohyra, politikerförakt, miljöförstöring m.m.

Vad kan du göra?
Hur tar vi oss an problemen? Ta dig en titt på nämnda områden... vad ser du? Hur ser det ut idag? Finner du några andra områden i ditt liv eller annorstädes där bristande helhetstänkande förorsakar problem i olika omfattning? Om du sätter dig ner och ändrar på perspektivet... ser du då andra lösningar?

Problematiken med bristande helhetstänkande finns inom alla områden och på alla nivåer i vårt samhälle. Jag märker det hela tiden. Budbäraren får ofta ta smällen när lösningen står att finna på en helt annan plats.


Om författaren

Författare:
Tommy P.A. Larsson

Om artikeln

Publicerad: 31 jul 2006 13:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: