sourze.se
Artikelbild

Shopping i Peking

London, Milano, Paris, Europas mest attraktiva shoppingstäder har fått en hotbar konkurrent. Allt fler har upptäckt Kinas magiska värld och tar ett steg över Europas gräns inte minst för att handla.

Peking, Kinas guldkorn men även OS-spelens nästa värd, erbjuder shopping utöver det vanliga. Här kan du fynda allt från naturmediciner till dunjackor, från silke till elektronik, med priser långt under våra svenska. I Peking bjuds du även på en hisnande resa mellan den urgamla kulturen i Mittens Rike och dynamiken i det moderna Kina där utvecklingen går med rasande fart. Det byggs hela tiden nya hotell, shopping-, restaurang- och nöjesdistrikt. Få platser slår Peking även när det kommer till fantastiska sevärdheter. På denna destination hittar du Den förbjudna staden, Himmelska fridens torg med Maos Mausoleum, Sommarpalatset, Minggravarna, Kinesiska muren och mycket mer. Att åka hit är som att stiga in i en sagovärld man endast kommit i kontakt med på filmer och i böcker. Vill du vara "in" är det självklart hit du ska boka din nästa resa.

Åk i väg med ett charterbolag, eller på egen hand och kom tillbaka upprymd och med proppfyllda väskor. Spara din ordinära shoppingbudget för en runda i Peking och ladda på ditt hushåll och din garderob. Det fantastiska är att efter all inköp kan du fortfarande återvända hem med pengar kvar i fickan. På plats kommer du att tappa bort dig bland utbudet av kinesisk kitsch, siden, billiga kopior, pärlor och te.

När du startar med shoppingen börja alltid med att titta först på allt som finns. Spara handlandet tills du spanat in utbudet och priser. Är du ute efter kinesiska vaser, prydnader och pärlor bör du vända dig till stora, kända varuhus för att inte blir lurad. Övrigt kan du handla bland shoppinggränder, marknadsplatser och lokala butiker.

Siden har visat sig vara en lockbete för många av Pekings besökare. Helt rätt med tanke på både pris och kvalité. Sidentecken, överkast, mattor och kläder sys och säljs på de flesta större marknadsplatser. En ny blus eller kostym uppsydd i kashmir eller siden efter egna önskemål är en ovanlig lyx här hemma, men inget komplicerat eller dyrt att skaffa sig i Peking.

Är du ute efter kläder och billiga kopior är Peking ett paradis på jorden. Marknaderna är så stora att man tappar bort sig, priserna så låga som man orkar pruta och utbudet enormt om man är duktig på att leta. Att handla billiga kläder och kopior är lite som att ge sig ut i strid fast mycket mer skoj. På Pekings kändaste marknader som Sidenmarknaden, Yashow och Xidan kan du glömma lugnt shopping med en fika emellan. Här gäller det att springa runt, pruta länge och slåss för det man vill ha. Kineser är duktiga på att ta mer betalt än vad det är värt, men det gäller att vara hård. Bara ett besök till någon av dessa marknaden kan kräva en heldag. Här hittar du allt från jackor, jeans, väskor, skor, smycken mm. Hur billig det blir avgör du själv.

Shoppingställen att rekommendera:
Wangfujing med många små modebutiker med relativt höga priser, Xidan med flera stora varuhus, Dongdang och Yashow, dit man beger sig om man vill shoppa märkeskläder och Qianmen, som har billiga sko- och klädaffärer.

Researrangörer:
De mest kända är Kina Resor, Get Away, Kilroy travels och Tema resor. Att åka på egen hand kan vara komplicerat med tanke på att få kineser prata engelska. Åker du i grupp får du en tolk, alla viktiga sightseeingbesök, och så får du prova på Pekinganka, gå på Pekingopera, besöka en mingvasfabrik och titta på akrobatik.

Övrig info:
Innevånare: 12 miljoner
Statsskick: republik
Religion: daoism taoism, konfucianism och buddhism
Valuta: 1 yuan drygt 1 krona
Tidsskillnad: 7 timmar, 6 sommartid.


Om författaren

Författare:
Iva Dogic

Om artikeln

Publicerad: 28 jul 2006 11:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: