sourze.se

Enbo, Sambo eller flerbo?

Publicerar min uppsats till nationella provet i Svenska B. Skrivet fritt till rubriken Enbo, sambo eller flerbo.

I det politiska kaos som ständigt är närvarande för dagens unga generation. Där bostadsbrist och arbetslöshet har blivigt en stor stressfaktor i det moderna samhälle vi lever i. Tror jag det är viktigt att vi sätter större fokus på diskussionen kring alternativt bostadstänkande och levnadssätt i denna debatt. Nu när varma vindar blåser i fjärran öster, är det naivt att tro att vi i framtiden kommer att kunna leva vidare i dom glansdagar vi upplevt. Med den nya ekonomin, där den kapitalistiska framgången med arbeten och kapital som ständigt förändras. Har jag svårt att se att vårat behov av bostad och arbete alltid kommer att kunna bli tillfredställt.

Den nya unga moderna människan har utvecklat en ny generation där man håller sig "ung" mellan 20-40 år. Arbete, karriär och fritiden är dom viktiga bitarna av livet. Vi har utvecklat ett behov av frihetskänsla och framgång. Blundandes för trygghet och säkerhet måste ekonomin täcka den materialistiska lyckan och pubbkvällens sista beställning.

Enligt en artikel i Expressen 29.1.2005 med rubriken "vännerna är vår nya kärnfamilj" av Louise Lindgren blir ensamhushållen allt mer vanligare i storstäderna. Hon beskriver den nya populära livsstilen, singelliv. För att möta denna nya livsstil från politiskt håll bör man aktivt hjälpa till att skapa nya bostäder via en upplysning kampanj. Vi måste börja informera medborgarna att det finns en möjlighet att skapa bostäder utan att nya måste byggas. Idag lever många människor, ung som gammal ensamma i stora hus eller lägenheter. Tomma rum, källare eller sommarstugor står där ute i sin ensamhet och behöver fyllas upp av värme. Varför inte uppmana till bostadsutbyten, där familjer från trånga lägenhetskomplex får byta bostad med en ensamstående bosatt i en större villa.

Efter mina levnadsår i Oslo och Grebbestad har jag på nära håll upplevt och studerat ett fungerande bostadstänkande. Där det kollektiva tänkandet är i centrum. I Oslo bor många av stadens unga nyinflyttande invånare tillsammans. I stora lägenheter bor och delar man på utrymme och utgifter. I Grebbestad, en kustby i Bohuslän hyr merparten av hushållena ut rum till sommargäster, säsongsarbetande och studerande. Detta skapar en trygghet och närhet. Man hjälper varandra ekonomiskt och socialt. För baksidan av det så populära singellivet är ensamheten, för vad händer när dom runt om kring dig skaffar familj och börja bygga upp en trygghet. Jag tror det är viktigt att få leva ut sig själv, att upptäcka möjligheter och se att man är en stark individ som klarar motgångar. Men jag tror det är också lika viktigt att inte fastna kvar i karusell av möjligheter. För hur mycket vi än blundar så finns en längtan av den klassiska familjära livsstilen inom oss.

Men som en motvikt till denna problematik växer också en nygammal livsstil fram. Sedan industrins begynnelse har vi rört oss in till stortstäderna. Men denna trend möter allt mera en repris av 70-talets blomstrande dagar. Media berättar om ekologiskt och ekonomiskt boende långt bort från betongens dunkel. Oftast är det tidigare stressande storstadsmänniskor som möter lugnet ute på landsbygden. Ett exempel är Emelie Cajsdotter som Åke Movkist berättar om i boken "De ovanliga". Hon framhäver vikten av livet ute på landsbygden och beskriver dom politiska motgångarna.

Så kära politiker, bostadslösa och fastighetsägare. Hjälp till att forma en väg för att motsätta den problematiska bostadssituationen. Skapa en möjlighet för den nya livsstilen till att få en trygghet. Börja aktivt diskutera för och nackdelar med storstadsdjungelns romantik. Inled en revolution mot tomma utrymmen och fyll upp dom med värmande hjärtslag. Börja bo ihop!


Om författaren

Författare:
Anders Bonnevier

Om artikeln

Publicerad: 28 jul 2006 12:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: