sourze.se
Artikelbild

Leijonborg påverkas av Silvstedts mediebild

Nyligen när fårskallen Lars Leijonborg blev tillfrågad om vem han skulle vilja spendera 15 minuter tillsammans med, Victoria Silvstedt eller Märit Paulsen, svarade han "Märit Paulsen, därför att man måste prata också".

Nyligen när fårskallen Lars Leijonborg blev tillfrågad om vem han skulle vilja spendera 15 minuter tillsammans med, Victoria Silvstedt eller Märit Paulsen, svarade han "Märit Paulsen, därför att man måste prata också". Skämten om detta har redan satt igång på Internet. "Har karln blivit bög?" frågar en nätskribent, "Har han blivit impotent?" undrar en annan. Det är ju klart att karln inte är bög och jag tvivlar på att han är impotent, men det intressanta i hans märkliga uttalande är att man kan tolka det som om han anser att Victoria Silvstedt är en nolla som inte kan föra ett intelligent samtal och frågan är var Lars Leijonborg har fått detta ifrån? Svaret är ganska självklart. Leijonborg har troligen inte en susning om hur Victoria Silvstedt egentligen är som person utan han är med stor sannolikhet påverkad av den massmediala bilden av henne. När allmänheten blir påverkad av en kändis mediebild är det inte svårt att förstå, men när en offentlig känd person som själv är föremål för skriverier och som förstår sig på det mediala samspelet låter sig påverkas av den mediala bilden av en annan offentligt känd person då händer två saker: Personen gör bort sig och mediernas makt ökar bortom alla rimliga gränser.

Victoria Silvstedt har inte kommenterat saken, ännu, men hennes anhöriga har visat deras avsky för Leijonborgs klantiga uppförande. Frågan är nu om Leijonborg har rätt eller fel? Skulle han kunna få mer ur ett 15 minuters möte med Märit Paulsen eller skulle han gynnas mer av ett möte med Victoria Silvstedt? Ärligt talat så tror jag att Leijonborg skulle lära sig betydligt mer under ett möte med Silvstedt än med Märit Paulsen. Till exempel skulle Victoria troligen börja med att tala om för den dryga Leijonborg att han måste byta kläder till någonting lite hippare för att piffa till hans image. Hon skulle också troligen lära honom en och annan sak om hur han ska göra för att öka uppmärksamheten för sitt politiska parti och framför allt skulle hon snacka sunt förnuft med karln. Hon skulle få honom att släppa ned håret och dansa på gatorna och möta svenska folket på deras egen nivå. Hon skulle få honom att skratta och se gladare ut än han gör. Märit Paulsen å andra sidan skulle troligen hålla sig till en politisk korrekthet. Av henne skulle Leijonborg inte lära sig ett dugg.

Det allra märkligaste med Leijonborgs utspel är hur han tycks glömma att Victoria Silvstedt, precis som han själv, är en offentligt känd person som bevakas av massmedia. Om någon borde veta hur medierna kan förvränga en persons image så är det Lars Leijonborg själv. Har karln inga som helst kunskaper i media och mediernas makt?

För ett antal år sedan gjorde en framstående politiker en intervju i en tidning. När han skulle beskriva sina mediala strategier sade han så här ungefär:

"Om det handlar om ett intelligent TV-program kan jag alltid tänka mig att ställa upp, men man kan inte bara sitta i soffan och debattera med sådana som Bert Karlsson eller Billy Butt".

En bekant till Bert och mig, som läste detta, såg rött och skrev till politikern och informerade honom om att Bert Karlsson har givit Sverige bra musik i över 30 år och ger jobb till hundratals personer, och att Billy Butt har magisterexamen och talar flera språk och att han kanske skulle lära sig en hel del av oss. Politikern hade blivit lika påverkad av Berts och min mediebild ungefär som Lars Leijonborg uppenbarlig har blivit när det gäller Victoria Silvstedt.

Likaså tror jag att allas vår fårskalle Lars Leijonborg skulle, om han gav f-n i mediebilden, lära sig en hel del av ett möte med Victoria Silvstedt. Vore jag honom nu, skulle jag snabbt ordna ett offentligt möte med henne och be om ursäkt, låta henne tala och därmed locka flera unga väljare. Men det lär han aldrig göra ty Lars Leijonborgs vet lika mycket om public relations som han vet om Yttersta Mongoliets skattesystem, nämligen ingenting!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 25 jul 2006 15:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: