sourze.se

Ångest i natten

Libanonkriget närmar sig nu en punkt, då så många olika grupper kan ha intresse av att blanda sig i. Det ger en farlig situation.

Libanon har länge haft så många olika slags folkgrupper, religiösa grupper, språkgrupper och politiska grupper. De flesta av dessa har knytningar till länder i och utanför området. Det ger en farlig situation. Vad händer om druser eller maroniter begär hjälp av Frankrike. Vad händer när de olika muslimska grupperna kallar på förstärkningar? Vad händer om USA fortsätter att ösa in modernaste militär teknologi?

Palestinafrågan gäller i huvudsak två folk, där det gått att hålla andra utanför på senare år.

Libanonkrisen är något helt annat. För där bor ett tiotal grupper, inte tillsammans utan i klart avgränsade områden. Det påminner om Jugoslavien. I nästa by bor "de andra" som inte är som oss. De mindervärdiga. Då är det lätt att skjuta. Man börjar skjuta i självförsvar kanske innan de andra börjat skjuta.

Kriget i Libanon för 20 år sedan skedde efter i huvudsak en grön gränslinje. Läget nästa vecka kan vara massor av gränslinjer mellan byarna och kvarteren. I ett sådant läge finns ingen att förhandla med. Ingen katastrofhjälp kan sändas in. För inte ens rödakorsbilar är heliga. Man skjuter på sådana redan nu.

Abessinienambulansen kallades det fältsjukhus som Sverige skickade till Abessinien 1935 för att hjälpa sårade människor under Abessinienkriget. Den 30 december 1935 bombades ambulansen av italienskt stridsflyg. Detta möttes av enorma internationella fördömanden. Det var över 70 år sedan. Är vi där igen? Den lille kejsaren fick tala inför Nationernas Förbund. Utan resultat!

Vem talar i dag för Libanons folk? Ja det är rätt många som talar och fördömer, varav många har stor makt. Men inget vettigt beslut har fattats under lång tids bombning och raketbeskjutning. Uppenbart målsökande raketer används, inte som Hamas amatörraketer.

Vad händer i denna natt då jag sitter och skriver med kropp och själ fyllda av oro. Jo medan jag lider lite symboliskt så skadas tusentals, kanske dör hundratals i verkligheten i denna natt. Hem och försörjningsmöjligheter raderas ut från hembygden. "Ge er i väg från er tusenåriga bosättning."

På jordens maktcentra sitter kanske i natt denna världens mäktigaste politiker och militärer och avgör hur Mellanöstern ska se ut 100 år framåt. Det är ungefär 100 år sedan som de nuvarande gränserna skapades efter Ottomanernas fall. De gränserna ritades mycket på en slump. Hur ritar och tänker de store i natt. De har våra öden i sina händer! Har de kunskaper, förstånd och vishet nog för det?

Nattankar 00:09.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 24 jul 2006 15:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: