sourze.se

Nasrallahs "överraskning"

Sådärja, nu var det vår tur. Först en dov smäll, sedan började sirenerna tjuta

Sådärja, nu var det vår tur.

Kollade på nyhetssändningarna igår till klockan elva, där olika före detta generaler, lokalpolitiker från städerna som träffats av raketerna och Nahman Shay från det första Irakkriget uttalade sig om hur länge den israeliska allmänheten kommer att stå ut med raketerna. Uppenbart är att en stor majoritet av israelerna stöder attackerna mot Libanon och är beredda att om så behövs sitta i skyddsrum ett tag. Hur länge är för tillfället ovisst. Uppenbart är också att varken armén eller civilbefolkningen stöder en större markinvasion i nuläget, eller ett angrepp på Syrien. Ärren från Libanonkriget är fortfarande synliga.

Kvart över elva hörde jag en dov smäll - inte alldeles nära -, och några sekunder senare började sirenerna att tjuta. In i skyddsrummet, där barnen redan sov. Som tur är vaknade de inte, och efter det var allt lugnt. Nu på morgonen läste jag att raketer träffat Afula, Migdal Haemek och Givat Ela, som ligger några kilometer härifrån. En av "överraskningarna" som Nasrallah lovade oss i TV-sändningen igår.

Fick just några tips i mailboxen från en mångårig Kiryat Shmona-resident:

1. Lämna alltid fönstren någon centimeter öppna. Chockvågorna från en explosion flera hundra meter bort kan splittra glaset.
2. När sirenerna ljuder, spring till närmaste byggnad och lägg dig ner. Håll dig undan från fönster och ytterväggar. Om du inte kan nå en byggnad, lägg dig ner på marken, så nära en vägg, mur eller annat skydd som du kan. Gör detta även om du kör bil - stanna bilen och lägg dig ner på marken. Raketerna har en explosiv mekanism i nosen som är konstruerad för att explodera uppåt i en båge. Jag har personligen sett händelser där människor kom undan med mindre blessyrer trots att raketen föll väldigt nära dem, eftersom de var på marken.
3. Även om Katjusjaraketer gör ett fruktansvärt oväsen och definitivt, som vi just har sett i Haifa, är kapabla att döda, är detta relativt ovanligt. I över 35 års periodisk raketbeskjutning av Kiryat Shmona, ibland så länge som två veckor i sträck, har inte mer än 20 personer dödats. Och som vi sade i mataffären i morse, istället för "Ha en bra dag", "Ha en lugn dag".

Om författaren

Författare:
Anna Veeder

Om artikeln

Publicerad: 17 jul 2006 07:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: