sourze.se

Svår morgon i Haifa

Nytt raketregn över Haifa kräver åtta offer. Som tur är får vi, som bor längre söderut, en hel minut på oss att hitta ett skyddsrum

Sitter på jobbet söndagar är arbetsdag i Israel men har svårt att koncentrera mig. Radion rapporterar att 13 Katjusjaraketer landat de senaste tjugo minuterna i Haifaområdet och alla boende norr om linjen Haifa-Tiberias beordras att vistas i skyddsrum. Magen David Adom bekräftar åtta döda, 14 svårt skadade och ett antal lätt skadade eller som lider av chock. General Gershoni från det israeliska hemvärnet pikud haoref säger att han har ett lugnande budskap: alla som bor söder om Haifalinjen bör befinna sig nära skyddsrum och de kommer att höra varningssirener ca en minut innan raketerna faller, så att de har tid att gå in i skyddsrummen eller gå ut ur bilen och lägga sig ner vid en husvägg om så skulle behövas.

Känns ENORMT betryggande, eller hur? Tänk att få en hel minut på sig för att kunna stanna bilen, kliva ur och lägga sig ner vid en vägg.

Min chef som är en av de tuffare människorna jag känner meddelade just att hon åker hem. Hon är frånskild, bor på Carmelberget i Haifa och hennes barn är ensamma hemma eftersom alla sommarläger i Haifaområdet stängts.

Mina ungar är på "sommarlekis", på sitt vanliga lekis, där det finns skyddsrum och ansvarig personal. Vi bor kanske två kilometer söder om linjen Haifa-Tiberias. Jag jobbar i Yokneam fem kilometer längre söderut. Det är fömodligen i praktiken ett rätt oväsentligt avstånd för en Katjusja, även om det verkar som om Hizbollah koncentrerar sig på industrin i Haifabukten inklusive oljeraffinaderierna.

Gud i himlen, just nu sänder de direkt från där raketerna faller i Haifabukten och telefonledningen till den säkerhetsansvarige bröts mitt under pågående sändning, han skrek bara "ta skydd, fler raketer" och så hördes en pipton. Det är kanske en mil härifrån.

"Varför i hela fridens namn bestämde du dig för att bo i Israel", frågade min chef i morse. Det kan man ju fråga sig. Men nu är faktum att jag bott här i tretton år och det har blivit mitt hem. Som jag inte tänker lämna i första taget, definitivt inte nu. Jag är nog mer förbannad än rädd. Det här kriget hade inte utlösts om inte Hizbollah attackerat Israel och kidnappat soldaterna. Massor av människoliv kunde sparats. Jag lider med de oskyldiga libaneserna som dödats eller skadats, men det här kommer att hända igen om inte Libanon tar militärt ansvar över hela sitt område.


Om författaren

Författare:
Anna Veeder

Om artikeln

Publicerad: 16 jul 2006 08:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: