sourze.se

Helt tyst om pensionskompensationen

Dags för Barbro Westerholm att sätta sitt gamla krav om full kompensation för pensionärerna på valagendan.

Följer man, som jag har gjort under lång tid, debatten om pensionärernas utlovade men uteblivna kompensation för de neddragningar deras pensioner utsattes för under hela 90-talet, finner man snart att ingen lyssnar på de ständiga krav som framförs på tidningarnas insändarsidor från pensionärer som kräver att givna löften ska hållas. De politiska partierna noterar ointresserat klagomålen och kan i enstaka fall ge insändarskribenterna svar genom personliga brev. På tidningarnas insändarsidor bryr de sig överhuvudtaget inte om att gå i svaromål, hittills har inte ett enda politiskt parti gått ut i valrörelsen och förklarat att de inte har för avsikt att fullfölja de storslagna löften som gavs när nedskärningarna genomfördes. Alla minns statsminister Göran Perssons ord när han presenterade de "skarpa" förslag till nedskärningar att allt ska återbetalas "krona för krona" när landets finanser kommit i balans.

Vad kan det bero på att partierna så klart nonchalerar de framförda kraven från pensionärerna? Här är det fråga om över två miljoner pensionärer som har rösträtt i valet om knappt två månader. Rena självbevarelsedriften skulle väl få partierna att träda fram och på något sätt informera pensionärerna hur de i dag ser på de givna löftena. Om inte annat för att förklara att man inte kan villfara önskemålen om dels återställande av dagens pensionsnivå till den som gällde 1990 och dels att man inte ens resonerat om att ge retroaktiv ersättning för de tio år som manipulationerna med basbeloppet pågick.

Kan det förhålla sig så att partierna anser att frågan om återställande av pensionsnivån nu är avförd ur dagordningen och att man lever i förhoppningen om att gamla pensionärer fortsätter att rösta som de gjort i tidigare val. Att dessa överhuvudtaget inte vet något om den debatt som förts och att de tror att den senaste uppräkningen av pensionerna har återställt allt.

Så är nog läget – inget parti kommer att låtsas om de här pensionärskraven – valrörelsen kommer att genomföras i samma tystnadens anda som rått hittills. En och annan insändare kommer att hamna på dagstidningarnas insändarsidor med upprepande av kraven men något parti kommer sannolikt inte att höra av sig.

Ännu märkligare är det att pensionärernas egna organisationer också har tystnad. Barbro Westerholm skrev inför tidigare riksdagsval i en stor DN debattartikel att hennes förbund, Sveriges pensionärsförbund, ansåg att regeringen måste ta pensionärernas krav på kompensation på allvar och höja pensionsnivån. Nu kandiderar hon i höstens val och har sin chans att sätta detta krav högt på valprogrammet för Alliansen.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 11 jul 2006 13:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: