sourze.se
Artikelbild

Dogge Doggelito idag

"Dogge Doggelito lägger musiken på hyllan. Istället är det reklam och film som numera gäller."

- Det finns ingen industri för rappen längre. Men skulle jag få förfrågan att göra VM-låten skulle jag inte tacka nej, säger han.

Dogge Doggelito har precis varit på fotbolls-VM i Tyskland. Han hoppas att en dag se Sverige möta Venezuela, fast då vet han inte vilket land han skulle heja på. Dogges mamma är svensk och hans pappa är från Venezuela, själv beskriver han sig som "viking-indian".
- Jag har haft turen att få det bästa av båda kulturerna. Men jag ser inte mig själv som invandrare. Ordet invandrare betyder ju att man har invandrat. Det har man knappast gjort om man är född på Huddinge sjukhus, säger han.

Det är en varm sommardag i Alby. Utanför musikstudion bygger några ungdomar en skateboardramp. Några andra sitter på en bänk och pratar i solen. De hejar igenkännande på Dogge som vinkar tillbaka. Han ser trött ut och förklarar att han har ett pressat schema. Han reser mycket och medverkar olika sammanhang, ger föreläsningar och intervjuer.
Dogge är kanske mest känd som rappare och frontfigur i The Latin Kings. Men nu lämnar han musiken bakom sig och satsar i stället på en karriär mer inriktad på film, tv och reklam.
- El-Gigantenlåten är kanske min största hit bland kidsen. Det är ganska tragiskt faktiskt, att de tror att jag inte gjort annat än rappat i den reklamfilmen, säger han.

Dogge har slutat göra musik främst för att det är svårt att få ihop det ekonomiskt. En skiva tar över ett år att göra och det har han inte råd att göra gratis. Dessutom tycker han reklam är roligare numera. Dogge har inget emot att se sig själv som ett varumärke och menar att han alltid varit ett.
- Sverige är ett kulturellt u-land. Men jag måste försörja mig, därför tänker jag satsa på annat. Sen tycker jag det är väldigt kul med reklam och vill gärna göra fler. Det vore roligt att vara med i någon film, säger han.

Enligt Dogge är ett jobb bara ett jobb. Någonting man har för att försörja sig.
- Du vet, jag har diskat flera tusen tallrikar, skurat hundratals toaletter och städat en massa golv. Jag är från betongen och van vid att jobba. Jag är samma människa oavsett vad jag gör. Det finns alltid folk som har åsikter om vad jag gör. Vissa tyckte inte om att jag rappade på svenska men nu är det accepterat, säger han.

Fem snabba
1. Blogg vs Dagbok Dagbok
2. Fotboll vs Friidrott Fotboll
3. Öl vs Vin Öl
4. Sommar vs Vinter Sommar
5. Böcker vs TV Böcker

Fakta
Namn: Dogge Doggelito
Yrke: Multikonstnär
Bor: I Alby, norra Botkyrka
Född: 1975
Aktuell med: "Jag är alltid aktuell"


Om författaren

Författare:
Ivana Vukadinovic

Om artikeln

Publicerad: 06 jul 2006 13:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: