sourze.se
Artikelbild

Fiende utan gränser

Vad har en bosättarrabin, en palestinsk muslimsk ledare och International Christian Embassy i Jerusalem gemensamt?

Gåta: Vad har bosättaren rabbi Menachem Froman från Tekoa, den islamiske knessetledamoten Ibrahim Sarsur, den palestinske religiöse ledaren sheikh Taysir al-Tamimi och International Christian Embassy i Jerusalem gemensamt?

Svar: Alla vill till varje pris stoppa den internationella Prideparaden "Love without Borders" som ska hållas i Jerusalem i början av augusti. Det finns inget som en gemensam fiende för att folk som i normala fall hatar varandra som pesten plötsligt ska kunna hålla sams och samarbeta.

Hörde just knessetledamot rabbi Yitzhak Levi uttrycka sin avsky för evenemanget i radio. Enligt honom är 85 av Jerusalems befolkning emot paraden, och ultraortodoxa och andra grupper är i full fart med att planera motdemonstrationer.

Ibrahim Sarsur håller med. "Om de homosexuella vågar närma sig Tempelberget under paraden, kommer det att ske över våra döda kroppar", sade Sarsur enligt Ynet under en judisk-arabisk konferens i ämnet tidigare i veckan. "Prideparaden är en attack mot Jerusalem med syfte att skada den arabiska ungdomens islamiska identitet".

Nu har tre kristna organisationer också gått ut med en protest. Bridges for Peace, Christian Friends of Israel och International Christian Embassy skriver i ett gemensamt upprop att paraden avser att "provocera och kränka de som håller sig till tidlösa, bibliska moraliska värden på den plats som de ärar mest" och kräver att regeringen och Jerusalems stadsförvaltning ska förbjuda paraden.

Noa Sattat från Jerusalem Open House, en lgbt-organisation som företräder homosexuella från alla etniska och sociala grupper i Jerusalem, säger att "Jerusalem borde vara ett centrum för tolerans, pluralism och humanism. Oturligt nog finns det de som föredrar ett fanatiskt, mörkt Jerusalem, som förordar bråk och hat."

Paraden, som egentligen skulle hållits förra året, sköts då upp på grund av tillbakadragandet från Gaza. Men nu är förberedelserna i full gång. På båda sidor. Ser ut att bli hett i Jerusalem i början av augusti.
Om författaren

Författare:
Anna Veeder

Om artikeln

Publicerad: 04 jul 2006 16:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: